7 učinkov probiotične kvasovke

Objavil Eva 24/10/2024 0 Komenarji Prehranska dopolnila,

Saccharomyces boulardii – probiotik za zdravo črevesje in prebavo

Leta 1923 je francoski znanstvenik med svojim raziskovanjem v jugovzhodni Aziji med epidemijo kolere opazil, da so domačini, ki so uživali sadne lupine ličija in mangostina (znanega tudi kot škrlatni mangostan), kazali manj simptomov črevesnih okužb. Izoliral je posebno vrsto kvasovk iz teh tropskih sadežev, ki je bila zaslužna za te koristi. Kasneje so jo poimenovali po njem – Saccharomyces boulardii.

Saccharomyces boulardii še danes uživa veliko pozornosti kot posebna vrsta kvasovk s probiotičnimi lastnostmi in pozitivnimi učinki na zdravje prebavil. Ta enocelična glivica, ki jo pogosto imenujejo kar probiotična kvasovka, ima številne prednosti, zlasti pri zdravljenju in preprečevanju prebavnih težav, kot so driska, vnetne bolezni črevesja in sindrom razdražljivega črevesja (IBS).

7 učinkov probiotične kvasovke

Probiotične lastnosti in delovanje

Saccharomyces boulardii je edinstven med probiotiki – prav zato, ker ni bakterija, temveč kvasovka. Izjemno je učinkovit pri ohranjanju ravnovesja črevesne mikrobiote. Ko ga zaužijemo, deluje kot prehodni probiotični organizem. To pomeni, da se v črevesju ne naseli za stalno, temveč prehaja skozi prebavni trakt in mu koristi vse dokler ga ne izločimo.

Njegov način delovanja vključuje:

  • Zaščito črevesne sluznice – krepi pregradno funkcijo črevesja in preprečuje, da bi škodljivi mikroorganizmi prodrli v črevesne celice.

  • Uravnavanje črevesne mikrobiote – zavira rast patogenih bakterij, kot so Clostridium difficile, Escherichia coli in Salmonella, in hkrati podpira rast koristnih bakterij.

  • Imunomodulacijske učinke – spodbuja lokalni imunski odziv v črevesju, kar pripomore k hitrejšemu odstranjevanju patogenov in zmanjševanju vnetij.

  • Izločanje toksinov – proizvaja encime, ki pomagajo nevtralizirati toksine, ki jih proizvajajo škodljivi mikroorganizmi.

Zdravstvene koristi

Saccharomyces boulardii učinkovit pri zdravljenju in preprečevanju različnih prebavnih težav:

  1. Zdravi in preprečuje drisko. Še posebej je učinkovit pri preprečevanju potovalne driske in antibiotično povzročene driske, saj z obnovo črevesne mikrobiote preprečuje razvoj bolezni, kot je okužba s Clostridium difficile.

  2. Blaži sindrom razdražljivega črevesja (IBS). Lajša simptome sindroma razdražljivega črevesja, kot so napihnjenost, driska in bolečine v trebuhu.

  3. Lajša vnetne bolezni črevesja. Pri bolnikih z vnetnimi črevesnimi boleznimi, kot sta Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis, prispeva k zmanjšanju vnetja in podaljšanju remisije.

  4. Podpira zdravljenje okužb s Helicobacter pylori. Med zdravljenjem te okužbe z antibiotiki se kot stranski učinek pogosto pojavi diareja. Saccharomyces boulardii preprečuje ta stranski učinek, brez da bi bila zmanjšana učinkovitost zdravljenja z antibiotiki.

Saccharomyces boulardii je varen za uporabo pri večini ljudi, ker pa gre za kvasovko, je pred uživanjem potreben posvet za posameznike z oslabljeno imunostjo (npr. bolnike s hudo boleznijo ali tiste, ki prejemajo kemoterapijo).

Opozorilo: objavljene vsebine na spletni strani bio24.si so zgolj informativnega značaja in niso namenjene diagnosticiranju, preprečevanju ali zdravljenju bolezni, prav tako ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega mnenja. Za vprašanja vezana na vaše zdravje se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.