Ceramidi za mladosten videz kože

Objavil Nace 22/10/2021 0 Komenarji Prehranska dopolnila,

Zakaj so ceramidi pomembni za vašo kožo?

Mladostna koža je bogata z molekulami ceramidov, ki hranijo kožo in jo ohranjajo čvrsto ter prožno. Proizvodnja ceramidov s starostjo upada, zato koža izgublja vlažnost. Ceramidi v obliki prehranskih dopolnil negujejo starajočo se kožo od znotraj in učinkovito upočasnjujejo zunanje znake staranja, kot je suha koža in gubice.

Zakaj je z leti vedno manj ceramidov v telesu? 

Zaradi nenehne interakcije s škodljivimi dejavniki iz okolja, kot je UV-sevanje, onesnaževanje, cigaretni dim in drugo, ter zaradi nepravilne in preveč agresivne ali nezadostne nege kože, je vsebnost ceramidov v koži lahko neuravnotežena. K temu prispeva tudi staranje telesa na celični ravni.

Ceramidi so telesu lastne snovi, zato ne gre za sintetične snovi. Kožo lahko nahranimo s ceramidi iz rastlinskih virov, tako v obliki krem in drugih izdelkov za nego kože ter v obliki prehranskih dodatkov. 

Kaj so ceramidi in kje v koži se nahajajo? 

Ceramidi so skupaj z maščobnimi kislinami in holesterolom eden izmed pomembnejših lipidov kože. V večjih količinah jih najdemo v koži, posebej v roženi plasti oziroma celicah zunanje ali zgornje plasti kože.

Ravno v povrhnjici ima zgornja plast kože pomembno vlogo pri oblikovanju in ohranjanju zaščitnih ter pregradnih funkcij. Zato ceramidi ohranjajo strukturo kože in vzdržujejo pregradno funkcijo. S tem pa zmanjšujejo suhost kože, izboljšujejo vlažnost in upočasnjujejo simptome staranja. 

 

Fitoceramidi za obnavljanje kože

Sijoča, zdrava in prožna koža 

Optimalna struktura kože nakazuje na zdravo kožo, saj je koža sicer občutljiva na različne poškodbe, tako zaradi zunanjih kot notranjih dejavnikov. Ustrezne ravni ceramidov v koži ohranjajo prožnost in elastičnost kože ter ji povrnejo mladostniški sijaj. Ceramidi pomagajo pri zadrževanju celic v povrhnjici in vzdrževanju tkiva medceličnega matriksa. 

Bolj navlažena in manj suha koža 

Vlaženje kože je zelo pomembno, da je koža videti lepa, sveža in sijoča. Toda zaradi našega stresnega vsakdana in škodljivih dejavnikov iz okolja začne koža izgubljati vlažnost.

Trans epidermalna izguba vode pomeni, da voda prehaja iz telesa skozi povrhnjico kože in tako se izgublja, saj ne ostaja v telesu. Ta proces je bolj pogost pri starajoči se koži in, če je koža poškodovana. Ko vlaga izhlapi iz kože, postane koža dehidrirana, suha in razdražena.

Ceramidi pomagajo preprečiti izgubo vode in zato igrajo pomembno vlogo pri vlaženju kože od znotraj. V sodelovanju z drugimi kožnimi lipidi pomagajo oblikovati urejene poravnane strukture, ki preprečujejo trans epidermalno izgubo vode in zadržujejo vlago v koži. S tem se izboljša hidratacija kože in prepreči se suhost. 

Izboljšano delovanje kožne pregrade 

Ceramidi predstavljajo pomembne sestavine v zgornji plasti kože, kjer so prisotni lamelarni lipidi v membranah, katerih naloga je tudi v tem, da vzdržujejo funkcije kožne pregrade tako, da obnavljajo lamelarne lipide in pomagajo izboljšati funkcijo kožne pregrade.

Kožna pregrada med notranjimi strukturami kože in zunanjo vidno površino je pomembna za ohranjanje zdrave kože, pri čemer ščiti pred škodljivimi zunanjimi dejavniki. Kožo hkrati ohranja hidrirano ter pomaga pri preprečevanju trans epidermalne izgube vode, zato zadržuje vsebnost vlage, kar je še posebej pomembno pri bolj občutljivi in suhi koži.  

Čista koža brez izbruhov aken 

Približno 40 do 50 milijonov ljudi po vsem svetu trpi zaradi aken. Pojav aken, predvsem po obrazu, načenja samozavest. Vzrokov za nastanek aken je veliko, eden izmed njih pa je tudi nižja vsebnost ceramidov v koži. Dodajanje ceramidov v obliki prehranskega dopolnila pomaga izboljšati delovanje pregrade na koži, ki je nagnjena k aknam. S tem ceramidi posredno zmanjšujejo nadaljnje izbruhe aken in pomagajo očistiti kožo. 

Pomoč pri kožnih vnetjih; ekcemi, rozacea, dermatitis, luskavica 

Pri ljudeh, ki imajo suho kožo in/ali določene dermatološke bolezni, kot so ekcemi, rozacea, atopijski dermatitis in luskavica oziroma psoriaza, je raven ceramidov v koži precej nižja, kot bi morala biti. Količina ceramidov v koži je sicer prav tako manjša pri starejših osebah in pri osebah, ki se bojujejo z aknami.

Povečan vnos ceramidov pa preko dodatnega vlaženja in hidratacije kože pomaga izboljšati stanje razdražene, pordele, dražeče in vnete kože. Ceramidi zmanjšajo suhost in občutljivost kože ter srbenje in rdečico. 

Pomlajevanje starajoče se kože 

Optimalno navlažena koža je videti bolj mladostno in sijoče. S starostjo se vlaga postopoma izgublja, zato koža postaja bolj suha in trda na otip, pričnejo pa se pojavljati vedno nove gubice, ki kožo na obrazu in telesu postarajo. Ceramidi izboljšajo funkcijo kožne pregrade, obnavljajo strukturo kože in vzdržujejo funkcije lipidov v koži, zato prispevajo k zmanjšanju gub in drobnih gubic. 

Močni, sijoči in zdravi lasje 

Prekomerno umivanje las s šamponi, uporaba toplote s sušilci in likalniki za lase, ter barvanje las so nekatere najbolj pogoste dejavnosti, ki prispevajo k temu, da so lasje suhi, lomljivi in brez leska.

Ceramidi se v telesu ne nahajajo le v koži, temveč tudi v povrhnjici las, zato lahko uporaba naravnih izdelkov za nego las z dodatki ceramidov ali pa uporaba prehranskega dopolnila s ceramidi pomaga izboljšati teksturo las, pri čemer so lasje manj dovzetni za poškodbe, manj lomljivi ter bolj močni, zdravi in sijoči. 

Opozorilo: objavljene vsebine na spletni strani bio24.si so zgolj informativnega značaja in niso namenjene diagnosticiranju, preprečevanju ali zdravljenju bolezni, prav tako ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega mnenja. Za vprašanja vezana na vaše zdravje se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.