Ingver – naravni grelec telesa

Objavil Eva 27/09/2024 0 Komenarji Prehranska dopolnila,

Odkrijte moč rizoma, ki ogreva telo in krepi zdravje

Ingver (Zingiber officinale) je aromatična začimba in zdravilna rastlina, ki se uporablja že več kot 5000 let. V tradicionalni kitajski medicini velja za "toplo" živilo, ki spodbuja cirkulacijo in pomaga pri odpravljanju "hladnih" stanj v telesu, veljal pa je tudi za simbol bogastva in plodnosti.

Zanimivo je, da del ingverja, ki ga uporabljamo, velja za korenino, a pravzaprav ni koren, temveč rizom - podzemno steblo. Uporablja se v številnih svetovnih kuhinjah, od azijskih jedi do evropskih slaščic. Najdemo ga v jedeh, pijačah, čajih, pa tudi slaščicah. Zaradi svojih antioksidativnih lastnosti pa se ingver uporablja tudi v kozmetični industriji, predvsem v izdelkih za nego kože in las. Vsebuje več kot 100 aktivnih spojin, med katerimi so najpomembnejše:

  • Gingeroli – to so glavne bioaktivne spojine, odgovorne za protivnetno in antioksidativno delovanje.

  • Shogaoli nastanejo s sušenjem in kuhanjem ingverja, imajo močnejše protivnetno delovanje kot gingeroli.

  • Zingerone prispeva k antioksidativnim lastnostim ingverja.

  • Eterična olja vsebujejo številne terpene, ki prispevajo k aromi in zdravilnim učinkom. Med pomembnejšimi sestavinami eteričnih olj so borneol, cineol (znan tudi kot eukliptol) in citral.

Ingver - naravni grelec telesa

Sodobne raziskave potrjujejo številne zdravstvene koristi te vsestransko uporabne rastline:

  1. Učinkovit je proti slabosti: Ingver je znan po svojih antiemetičnih lastnostih, ki pomagajo pri zmanjševanju slabosti in bruhanja, zlasti pri nosečnicah in po kemoterapiji.

  2. Deluje protivnetno: Aktivne spojine v ingverju lahko zmanjšajo vnetje v telesu, kar je koristno pri artritisu in drugih vnetnih stanjih.

  3. Ugodno deluje na prebavo:Spodbuja izločanje prebavnih sokov in pospešuje praznjenje želodca, kar pomaga pri prebavnih težavah.

  4. Blaži bolečine: Pomagal naj bi pri lajšanju menstrualnih krčev in mišičnih bolečin po vadbi.

  5. Podpira imunski sistem: Antioksidanti v ingverju krepijo imunski sistem in ščitijo celice pred oksidativnim stresom.

  6. Krepi kardiovaskularno zdravje: Redno uživanje pomaga pri zniževanju ravni holesterola in trigliceridov v krvi. Znižuje tudi krvni tlak in izboljšuje cirkulacijo.

  7. Pomaga ohranjati kognitivne funkcije: Potencialno boljša spomin in koncentracijo ter ščiti pred nevrodegenerativnimi boleznimi.

  8. Ugodno vpliva na telesno težo: Pospešuje metabolizem in potencialno pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja.

To izredno zdravo živilo, znano po značilnem ostrem, pikantnem okusu in številnih zdravilnih lastnostih, omogoča uporabo v številnih oblikah:

  • Svež ingver je najbolj osnovna oblika, ki se pogosto uporablja v kulinariki in za pripravo domačih zdravilnih pripravkov. Tak ohrani največ aktivnih spojin.

  • Ingverjev čaj je priljubljena in enostavna oblika uživanja ingverja. Naredite ga lahko z svežega ali posušenega ingverja. Idealen je za lajšanje prehlada ali gripe.

  • Posušen in zmlet ingver se pogosto uporablja kot začimba v pecivih in jedeh.

  • Ingverjevo eterično olje je koncentrirana oblika ingverja, ki se uporablja v aromaterapiji in za zunanjo uporabo, denimo za masaže in inhalacije. Uporablja se predvsem za lajšanje bolečin v mišicah, izboljšanje cirkulacije in pomirjanje slabosti.

Opozorilo: vsebine, objavljene na spletni strani Bio24.si so izključno informativnega značaja. Namenjene so splošnemu informiranju in niso nadomestilo za strokovni zdravniški nasvet, diagnozo, preprečevanje ali zdravljenje. Za vsa vprašanja, povezana z vašim zdravjem, in pred uporabo kateregakoli prehranskega dopolnila se vedno posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.