Karitejevo maslo

03/03/2017 0 Komenarji Naravna kozmetika,

Nerafinirano karitejevo maslo za nego kože

Skoraj da ni več trgovine s ponudbo izdelkov, ki vsebujejo karitejevo maslo. Najdemo ga v kremah, losjonih, milih, balzamih in tako postaja vse bolj prepoznavna sestavina. Karitejevo maslo velja za zelo kvaliteteno naravo maslo in vsestransko uporabno. Na žalost se vse prepogosto njegovo latinsko ime butyrspermum parkii pri izdelkih znajde na koncu deklaracije, kar pomeni, da ga je v samem izdelku dokaj malo.

Kaj je karitejevo maslo ?

S svojim naraščajočim ugledom in slovesom nam zagotovo zbudi željo, da preizkusimo to zveneče maslo. Karitejevo maslo pridobivajo iz zdrobljenih oreščkov drevesa Karite, ki raste v prostranstvu afriške savane in se razteza skozi ducat afriških držav. Največji izvoznici sta Gana in Burkina Faso, v katerih prebivalstvo več namensko karitejevo maslo uporablja v številne namene. V kulinariki, odlično je za masažo telesa, nego kože obraza in las, nego otroške kože in slovi po svojih blagodejnih učinkih, zlasti pri manjših praskah in opeklinah. Vsi, ki ste že preizkusili naravno karitejevo maslo, ste bili presenečeni ob odkritju, da je nemastne strukture in da na koži pusti tanko zaščitno plast.

Drevo karite raste prosto v naravi

Drevo se ponaša s stoletno rastjo, plodove iz katerih pridobivajo karitejevo maslo začnejo nabirati pri starosti drevesa med 25 in 30 let. Oreščki morajo najprej dozoreti na drevesu in šele ko padejo na tla jih poberejo. Za nabiranje in proizvodnjo so odgovorne ženske. Proces nabiranja in predelava je zamudno ter težavno opravilo zato ima karitejevo maslo toliko večjo vrednost, in je uvrščeno med izdelke pravične trgovine.

Za razrast in oprašitev divjih dreves v naravi skrbijo majhni leteči netopirji, ki v sožitju z drevesom življenja, kot ga imenujejo domačini, zagotavljajo njegov nadaljnji obstoj.

Izdelava karitejevega masla

Oreščke najprej preberejo, delno skuhajo in nato jih teden dni sušijo na vročem soncu. Ko so oreščki posušeni jih spravijo v skladišča oz. pošljejo v predelavo. Oreščke drobijo z lesenimi tolkali s katerimi ločijo sredico od lupin.V nadaljevanju jedrca pražijo v velikih kovinskih posodah ter jih nato zmeljejo v pasto. Pasto več ur počasi gnetejo in mešajo, pri tem dodajajo vodo, ta postopek loči olje iz paste. Olje odstranijo in z dodatnim gretjem izparijo preostalo vlago iz olja. Sledi postopek kristalizacije pri katerem olje z mešanjem počasi postane maslo.

Nerafinirano karitejevo maslo

Barva tradicionalno pridelanega karitejevega masla varira od slonokoščene do svetlo rumene ali celo svetlo zelene barve. Na barvno neenakost vpliva več faktorjev kot so sezona pobiranja, metoda predelave ter variacije razmerja maščobnih kislin v samih orehih. Za nerafinirano oz. deviško karitejevo maslo velja, da je bilo filtrirano zgolj skozi metodo hladnega stiskanja.

Naravno nerafinirano karitejevo maslo ohranja svojo biokemično sestavo, minerale, vitamine, zlasti vitamin A in E, prav tako ohranja tudi svojo specifično aromo. Vonj nerafiniranega masla je mnogim neobičajen vendar pa po nanosu na kožo v nekaj minutah izgine. Tekstura lahko varira, od gladke do hrapave, na prvi pogled morda deluje grobo vendar pa boste kmalu ugotovili, da po uporabi za seboj pušča svilnato mehko in gladko kožo.

Rafinirano karitejevo maslo

Običajno je bele barve, nima opazne arome in je kremaste teksture. Za odstranjevanje arome in beljenje uporabljajo kemične spojine, ki pa uničijo dragoceno naravno biokemično sestavo. Da je maslo nerafinirano mora na deklaraciji imeti zapisano, da je nerafinirano, hladno stiskano, deviško ali stiskano.

Karitejevemu maslu je moč dodati eterična olja, zaradi česar ima lahko sladek, aromatičen, sadni ali cvetlični vonj. Lahko mu dodamo tudi čebelji vosek, rastlinska hladno stiskana olja kot je jojobino, arganovo ali svetlinovo olje, uporabimo ga lahko v številnih kombinacijah z drugimi sestavinami.

Recept za izdelavo domačega masla za nego telesa (potrebujete):

  • 50g nerafiniranega, deviškega karitejevega masla
  • ½ čajne žličke (2 ml) jojobinega olja
  • 5-10 kapljic eteričnega olja po izbiri.

Uporaba karitejevega masla

Zaradi visoke vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin, mineralov, provitamina A in vitamina E predstavlja karitejevo maslo blagodejno mazilo za nego suhe in zrele kože, primerno je tudi za nego občutljive dojenčkove in otroške kože. Kožo izdatno vlaži, preprečuje njeno izsušitev in ji vrača napetost, hkrati aktivno spodbuja obnovo kožnih celic in krepi funkcije kože.

Karitejevo maslo je primerno tudi za:

  • Uporablja se lahko kot naravni balzam za lase,
  • spodbuja hitrejše celjenje manjših ran, opeklin, ureznine in odrgnine,
  • učinkovito odstranjuje ličila.
  • Karitejevo maslo je varno za nego kože dojenčka in otrok,
  • preprečuje nosečniške strije - pripomore k elastičnosti kože,
  • vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin, vitaminov A in E,
  • deluje kot vlažilna krema in preprečuje izsuševanje kože,
  • koži vrača prožnost in gladkost,
  • sprošča boleče, napete mišice,
  • je odličen naravni balzam za ustnice,
  • spodbuja obnovo kože in preprečuje njeno staranje,
  • deluje antibakterijsko,
  • spodbuja vitalnost kože.

Karitejevo maslo se pogosto na spletu omenja z zdravilnimi učinki, če imate težave povezane s kožo, oziroma trpite za alergijo, posebej na lupinaste sadeže in lateks se morate pred uporabo posvetovati z zdravnikom. Če ste v dvomih vedno najprej na majhnem predelu kože preverite reakcijo kože in šele nato uporabite izdelek.

Opozorilo: objavljene vsebine na spletni strani bio24.si so zgolj informativnega značaja in niso namenjene diagnosticiranju, preprečevanju ali zdravljenju bolezni, prav tako ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega mnenja. Za vprašanja vezana na vaše zdravje se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.