Vaša košarica je prazna!
Kurkuma – zlata začimba zdravja
Veste, od kod ima curry živahno značilno barvo? Daje mu jo kurkuma, ključna sestavina curry in drugih začimbnih mešanic ter indijskih, tajskih in drugih azijskih jedi.
Kurkuma je začimba, pridobljena iz korenike rastline Curcuma longa, spada v družino ingverjevk. Koreniko posušijo in zmeljejo v fin prah, ki se uporablja kot začimba in naravno barvilo. Je začimba z dolgo zgodovino uporabe v tradicionalni medicini in kulinariki. Izvira iz Indije in jugovzhodne Azije, kjer jo že tisočletja cenijo zaradi njenega edinstvenega okusa in zdravilnih lastnosti. Njena glavna aktivna spojina je kurkumin, ki daje kurkumi značilno rumeno barvo in je odgovoren za mnoge njene blagodejne učinke.
Vsestranska v kulinariki in širše
Kurkuma je ključna sestavina večine curry mešanic in omak. Najdemo jo v indijskih, tajskih, malezijskih in drugih azijskih curry jedeh in začimbnih mešanicah, kot so garam masala, ras el hanout in berbere. Daje tudi barvo številnim vrstam gorčice in določenim vrstam sira, denimo cheddarju. Dodaja se v marinade, juhe in enolončnice, smoothije in sokove, pa tudi pekovske izdelke. Na hladne dni se je prijetno pogreti z zlatim mlekom ali kurkuma latte-jem. Za tiste, ki jim njen okus ni ljub – četudi je v primerjavi z barvo izjemno blag – pa je morda najlažja uporaba prehranskih dopolnil.
Uporabna pa ni le v kulinariki, že stoletja se namreč uporablja kot naravno barvilo za tkanine. Zaradi intenzivne rumene barve se kurkuma včasih uporablja kot cenejša alternativa dragemu žafranu.Še danes jo uporabljajo budistični menihi za barvanje svojih značilnih oranžnih oblačil. V nekaterih delih Indije je pomemben del poročnega obreda – nevesto in ženina pred poroko namažejo s pasto iz kurkume, kar naj bi jima prineslo srečo in zdravje. V Indiji so jo že več kot 4000 let nazaj uporabljali pri verskih obredih. Uporablja pa se tudi v naravni kozmetiki, in sicer za izboljšanje tena in blažitev težav z aknami.
Moč kurkumina
Kurkumin, glavna bioaktivna spojina v kurkumi, predstavlja približno 2-8 odstotkov kurkume in je razlog za večino njenih zdravilnih lastnosti. Kurkumin (in z njim kurkuma) ima številne potencialne zdravstvene koristi:
Protivnetno delovanje – pomaga pri zmanjševanju kroničnega vnetja v telesu.
Antioksidativno delovanje – celice ščiti pred poškodbami prostih radikalov.
Izboljšanje možganskih funkcij – lahko pomaga pri preprečevanju in zdravljenju nevrodegenerativnih bolezni.
Zmanjšanje tveganja za srčne bolezni – izboljšuje delovanje žilne ovojnice.
Potencialno protirakotvorno delovanje – raziskave kažejo, da lahko potencialno zavira rast rakavih celic.
Lajšanje simptomov artritisa – pomaga pri zmanjševanju bolečin in vnetja v sklepih.
Z vključevanjem kurkume v vašo prehrano lahko izkoristite njene blagodejne učinke in obogatite okus vaših jedi. Njena vsestranska uporaba, od tradicionalnih receptov do sodobnih prehranskih trendov, kaže na njeno trajno priljubljenost in pomen v svetovni kulinariki. Naj popestri tudi vaš krožnik!
Opozorilo: vsebine, objavljene na spletni strani Bio24.si so izključno informativnega značaja. Namenjene so splošnemu informiranju in niso nadomestilo za strokovni zdravniški nasvet, diagnozo, preprečevanje ali zdravljenje. Za vsa vprašanja, povezana z vašim zdravjem, in pred uporabo kateregakoli prehranskega dopolnila se vedno posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.