Ročno izdelano karitejevo maslo

Objavil Nace 18/08/2017 0 Komenarji Naravna kozmetika,

Karitejevo maslo za obraz in za lase

Karitejevo maslo pridobivajo iz orehov karitejevega drevesa, ki je značilno za centralno Afriko, v državah med Gambijo in Sudanom. Oreščki so tradiconalno ročno obrani, zdrobljeni in skuhani. S postopkom gnetenja in stiskanjem mase pridobijo maščobo, ki se v fazi kristalizacije spremeni v svetlorumeno maslo.

Karitejevo drevo obrodi sadove, ko je staro 10 do 15 let, največ sadov pa proizvede pri starosti 20 do 30 let. Oreščke nato proizvaja kar 200 let. Povprečno na enem drevesu letno zraste 15 do 20 kg sadežev, kar znese 1 do 2 kg masla.

V Afriki sta iz oreščkov izdelana tako olje kot maslo, uporabljata pa se v prehrani, kozmetiki in za mediciniske namene. Komercialno se karitejevo maslo proizvaja že od 14. stoletja. Čisto karitejevo maslo je na pogled podobno trdemu karamelnemu sladoledu, najbolj pa je znano po koristnih kozmetičnih učinkih, saj je pogosta sestavina losjonov, šamponov, balzamov, …

Kaj vsebuje kartejevo maslo?

V osnovi je karitejevo maslo sestavljeno iz petih glavnih maščobnih kislin, in sicer iz palmitske, stearinske, oleinske, arahidonske in linolne kisline. Stearinske in oleinske je od tega za kar 85 do 90 odstotkov. Stearinska kislina zagotavlja čvrsto konsistenco, oleinska pa vpliva na trdoto oziroma mehkobo masla.

Maslo se topi že pri telesni temperaturi, zato se hitro vpija v kožo. Poznamo rafiniranega in nerafiniranega. Surovo oziroma nerafinirano je najčistejša oziroma najbolj naravna in najmanj procesirana oblika karitejevega masla. Ker je izdelano ročno, so v njem ohranjeni vitamini, minerali in druge naravne lastnosti. Rafinirano karitejevo maslo pa je predelana oblika masla.

Med drugim vsebuje triterpene, ki varujejo pred UVB žarki; to so cinamična kislina in tokoferoli (vitamin E). Poleg tega vsebuje tudi veliko fitosterolov in ogljikovodikov, med drugim keratin. Fenolne snovi so znane predvsem po svojih antioksidativnih učinkih. Karitejevo maslo vsebuje deset fenolnih spojin, od katerih je osem katehinov. Vsebnost katehinov v karitejevem maslu je pravzaprav celo večja od vsebnosti vseh fenolnih snovi v zrelih olivah. Koncentracija teh se sicer razlikuje glede na okolje, v katerem raste drevo.

Učinki karitejevega masla na kožo

Karitejevo maslo je zelo vsestransko. Gre za odlično vlažilno sredstvo - deluje proti suhosti kože, pospešuje celjenje manjših poškodb, upočasnjuje nastanek gub in pomiri razdraženo kožo. Po njem je koža gladka in mehka. Uporablja se tudi kot masažno sredstvo, kot alternativa krem za britje ter pri negi grobe kože na komolcih, kolenih in podplatih.

Vsebuje regenerativne učinkovine

Zaradi vsebnosti glavnih vrst maščobnih kislin ima karitejevo maslo številne blagodejne lastnosti, zato se uporablja pri negi mnogih kožnih stanj. Surovo, nerafinirano maslo je učinkovito pri negi izpuščajev, brazgotin, razbarvanosti kože, strij, pikov in ugrizov žuželk, manjših opeklin, artritisa in napetih ter utrujenih mišic. Zmanjšuje pa tudi razdraženost kože, ki jo povzroča luskavica in ekcemi. Zaradi visoke vsebnosti vitamina A je učinkovit pri blažjih kožnih alergijah,

Ima antioksidativne lastnosti

Karitejevo maslo vsebuje močne rastlinske antioksidante, kakršna sta vitamina A in E, pa tudi katehine. Omenjena vitamina varujeta celice pred prostimi radikali in pred vplivi onesnaženega okolja ter s tem omogočata, da koža ostaja zdrava in mladostna.

Deluje blago protivnetno

V karitejevem maslu je najti več derivatov cimetove kisline, ki imajo protivnetne lastnosti.

Blagodejna za nego po sončenju 

Zaradi vlažilnih in regenerativnih učinkov ter visoke vsebnosti antioksidantov je primerno za nego kože po sončenju.

Preprečuje prezgodnje znake staranja

Karitejevo maslo velja za enega izmed najboljših naravnih sredstev za zmanjševanje in preprečevanja staranja kože. Spodbuja proizvodnjo kolagena, proteina, ki skrbi za mladosten videz kože. Vitamina A in E v njem preprečujeta prezgoden nastanek gub. Karitejevo maslo prodre v kožo brez, da bi pri tem zamašilo pore. V njem najdemo tudi nesaponificirane snovi in vitamin F, ki so ključni za ohranjanje elastičnosti kože. Nanašanje karitejevega masla obnavlja elastičnost kože in pomaga ohranjati enakomeren ton kože, poleg tega jo vlaži in ohranja mehko.

Primerno je za najmlajše

Gre za odlično naravno maslo, ki je, primerno tudi za nego dojenčkov. Zaradi blagodenih učinkov, predvsem protivnetnih je primerno za nego dojenčkove kože pod plenicami.

Naravni balzam za ustnice

Maslo se zelo hitro vpija in ustnice navlaži ter nahrani, kar je še posebej koristno v mrzlih mesecih in v suhem vremenu. Deluje kot popolni naravni balzam za ustnice, preprečuje njihovo sušenje in pokanje ter jih ohranja zdrave.

Karitejevo maslo za lase

Karitejevo maslo poleg zdrave in mladostne kože ohranja tudi zdrave in sijoče lase. Uporablja se lahko kot naravni balzam, saj lase vlaži in obnavlja.

Pomirja suho in razdraženo lasišče

Učinkovit je pri pomirjanju suhega, srbečega lasišča in preprečuje prhljaj. Tudi tu so koristni njegovi protivnetni učinki, hkrati pa se hitro absorbira v kožo na lasišču, brez da bi ga s tem dodano mastilo ali mašilo pore. Ker je bogat z vitaminoma A in E, preprečuje sušenje kože ter neguje poškodovane lase in razcepljene konice. Izjemno je učinkovit pri zdravljenju suhega lasišča, dermatitisa in izpuščajev na lasišču.

Vlaži tudi lasišče

Zaradi vsebnosti vitaminov A in E karitejevo maslo vlaži lase iz korenin do konic. Ta naravni balzam vlaži lase brez, da bi jih pri tem dodatno mastil ali naredil občutek težkih las. Priporočljiv je tudi pri negi skodranih las. Likalniki, kodralniki in ostali pripomočki za oblikovanje las te osušijo in poškodujejo, karitejevo maslo pa jim na naraven način povrne vlago in zdrav videz.

Lase zaščiti

Karitejevo maslo ščiti lase pred škodljivimi prostimi radikali v zraku in vodi ter različnimi vremenskimi pogoji, vključno s sončnimi žarki in škodo, ki jo naredi izpostavljenost ultravijoličnim žarkom. Učinkovito je tudi pri negi že poškodovanih las. To je predvsem zato, ker se v lase absorbira in prekrije njihovo površino. Dodatna zaščita je pomembna predvsem pri pogosto oblikovanih in barvanih laseh. Ker karitejevo maslo varuje lase tudi pred klorom in soljo, je še posebej priporočljiva uporaba v vročih poletnih mesecih.

Nerafinirano ekološko karitejevo maslo

Na trgu je moč najti karitejevo maslo različne kvalitete in za razlićne namene. V postopkih hitre industrijske predelave karitejevo maslo izgubi številne koristne učinkovine zato je priporočljiva uporaba nerafiniranega karitejevega masla iz ekološke pridelave, ki ohranja svojo polno biokemično sestavo in naravno učinkovitost.

Opozorilo: objavljene vsebine na spletni strani bio24.si so zgolj informativnega značaja in niso namenjene diagnosticiranju, preprečevanju ali zdravljenju bolezni, prav tako ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega mnenja. Za vprašanja vezana na vaše zdravje se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.