Selen izboljšuje krvni pretok

Objavil Nace 21/10/2020 0 Komenarji Prehranska dopolnila,

Ste vedeli, da selen ščiti telo pred oksidativnim stresom in da pomaga pri uravnavanju ščitnice?

Selen izboljšuje krvni pretok 

Nizke koncentracije selena so povezane s povečanim tveganjem za razvoj bolezni srca in ožilja. Dodatki ali povečan vnos hrane, ki je bogata z mineralom, lahko pomagajo pri preprečevanju nastanka kardiovaskularnih in drugih bolezni. 

Mineral koristi zdravju srca zaradi svoje sposobnosti boja proti vnetjem, pri čemer povečuje tudi pretok krvi, zmanjšuje oksidativni stres prostih radikalov in pomaga pri antioksidativnih procesih v telesu.

Selen pomaga pri uravnavanju ščitnice 

Raziskave  so pokazale, da obstaja povezava med presnovo ščitnice in pomanjkanjem selena. Ta mineral deluje kot katalizator za proizvodnjo aktivnih ščitničnih hormonov. Neravnovesje ščitničnih hormonov lahko povzroči številne simptome, kot je utrujenost in razdražljivost, mišična oslabelost, povečanje ali izguba telesne teže in težave s spanjem. 

Zato dodajanje ustreznih količin minerala v telo koristi ščitnici in telesu na številne pomembne načine, saj mineral deluje kot močan zaščitnik ščitnice in uravnava proizvodnjo reaktivnega kisika znotraj žleze ter jo ščiti pred protitelesi, ki lahko ustvarijo bolezni ščitnice. 

Selen pomaga zmanjšati simptome astme 

Opazovalne študije  so pokazale, da imajo bolniki s kronično obliko astme nižje ravni selena. Glede na podatke študije so astmatiki, ki so jemali dodatke minerala, imeli manj simptomov, povezanih z astmo, kot tisti, ki so jemali placebo. 

Strokovnjaki menijo, da je za bolnike s kronično astmo dodajanje minerala lahko koristno kot dopolnilno zdravljenje poleg predpisanih zdravil. Kljub temu pa je potrebnih več raziskav, preden to postane uveljavljena praksa, saj raziskovalci še niso ugotovili, kakšen vpliv ima mineral na delovanje pljuč. 

Selen koristi plodnosti 

Selen koristi plodnosti, saj je njegova naloga v tem, da skrbi za pravilno gibljivost semenčic, poleg tega pa povečuje pretok krvi. To sta dve ključni komponenti, ki sodelujeta pri spočetju. Mineral je del mitohondrijske kapsule v spermi in lahko vpliva na vedenje in funkcijo semenčic, ko se gibljejo skozi vaginalni kanal. 

Kaže, da lahko tako prenizke kot previsoke koncentracije minerala v semenu negativno vplivajo na število semenčic, zato je pri dodajanju minerala v telo potrebna zmernost. Prav tako pa je potrebno preveriti, če gre za pomanjkanje. 

Priporočila pri jemanju dodatkov in doziranje 

Selen je mineral v sledovih, kar pomeni, da ga potrebujemo le v majhnih količinah. Na drugi strani pa ga telo lahko precej hitro izloči iz sistema, saj je mineral pomemben del pri številnih telesnih funkcijah, zato ga je potrebno redno uživati, da bi lahko izkoristili vse njegove prednosti za zdravje. 

Pomembno je upoštevati, da pri uživanju minerala bodisi iz živil bodisi iz prehranskih dopolnil, jemanje ne bo koristilo telesu, če bomo uživali previsoke odmerke. Dopustna zgornja meja uživanja selena je 400 mikrogramov na dan. Kar je nad to mejo, lahko škodi zdravju, saj gre za predoziranje in z njim povezane zdravstvene težave. Pri tem ne sme nihče jemati visokih odmerkov brez posvetovanja z zdravnikom. 

 

Kakšni so vzroki za pomanjkanje selena? 

Pomanjkanje selena  je povezano s povečanim tveganjem za različne zdravstvene težave, vključno s sistemskimi vnetji, neplodnostjo, slabim imunskim delovanjem in padcem kognitivnih funkcij. Pomanjkanje lahko povzroči reproduktivne težave, mišično oslabelost, utrujenost, motnje delovanja ščitnice in izpadanje las. 

Med najpogosteje vzroke za pomanjkanje minerala v telesu pa spadajo naslednji dejavniki: 

  • Premalo uživanja živil, ki so bogata s selenom (brazilski oreščki, losos, tuna, puran, skuta, piščanec, gobe, jajca, sardine)
  • Vsebnost selena v zemlji se zelo razlikuje glede na lokacijo. Na primer, nekatere študije kažejo, da ima zemlja v nekaterih delih Evrope zelo nizko vsebnost minerala, zato ima prebivalstvo na teh območjih slabšo imuniteto.
  • Uživanje hrane, ki je gojena v zemlji slabše kakovosti: tudi v živilih je količina minerala v veliki meri odvisna od zemlje, v kateri so sadni sadeži in zelenjava rasli. Zato se raven minerala v hrani lahko zelo razlikuje. Poljščine, ki rastejo na tleh, ki ima normalno vsebnost selena, tudi same vsebujejo selen. 

Opozorilo: objavljene vsebine na spletni strani bio24.si so zgolj informativnega značaja in niso namenjene diagnosticiranju, preprečevanju ali zdravljenju bolezni, prav tako ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega mnenja. Za vprašanja vezana na vaše zdravje se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.