Antioksidanti za zaščito kože

Objavil Nace 27/06/2017 0 Komenarji Naravna kozmetika,Prehranska dopolnila,

Antioksidanti, nujni za celovito zaščito kože

Zaščitne kreme za sonce so prva obrambna linija, ki je bistvena za zaščito kože pred nevarnimi UV žarki, vendar pa po nekaterih dognanjih ščitijo največ do 55% pred škodljivimi učinki prostih radikalov. Zato igrajo zelo pomembno vlogo antioksidanti, ki z nevtralizacijo prostih radikalov dodatno ščitijo kožo. Priporočljivo je, da vzdržujemo visoko raven antioksidantov z vključevanjem raznovrstnih živil v našo vsakodnevno prehrano oz. uporabo prehranskih dopolnil.

Kaj so prosti radikali in zakaj so škodljivi?

To so atomi, ioni, molekule ali kompleksi, ki so zelo reaktivni in nestabilni. Za radikale je značilno, da  so vedno v iskanju elektronov in te dobijo pri stabilnih atomih. Zaradi omenjenih lastnosti hitro reagirajo z drugimi molekulami. Tovrstne reakcije potekajo nenadzorovano, mimo encimskih sistemov in so za celico škodljive.

Veliko prostih radikalov nastane zaradi sončnih UV-žarkov, onesnaženega okolja in slabega življenjskega sloga (stres, kajenje, alkohol). Sčasoma prosti radikali povzročijo vidne in trajne poškodbe kože, kot so drobne linije, gubice in neenakomeren ten kože.

Kaj so antioksidanti in kako delujejo?

Antioksidanti so molekule, ki upočasnijo ali celo popolnoma ustavijo proces oksidacije molekul in učinkovito nevtralizirajo proste radikale. Krepijo imunski sistem, zvišujejo tolerantnost in pomagajo pri hitrejši regeneraciji kože ter vzdržujejo naravno ravnovesje.

V našem telesu je naravno prisotnih pet antioksidantov, ki ščitijo celice pred poškodbami in sicer glutation, ubiquinon (Q10), askorbinska kislina (vitamin C), alfa tokoferol (vitamin E) in alfa lipoična kislina (ALA).

Kaj je gluation?

Glutation je zelo pomembna antioksidanta molekula v telesu, saj ji pripisujejo najmočnejše antioksidativne sposobnosti. Igra ključno vlogo v funkcijah imunskega sistema in ohranjanja stabilnost drugih antioksidantov kot sta vitamin C in E.

Kaj je ubiquinon?

Poznan je pod imenom Koencim Q10, vsebujejo ga vse naše celice in ima pomembno vlogo pri nastajanju energije. Deluje kot membranski stabilizator in je poznan po močnem antioksidativnem delovanju.

Kaj je askorbinska kislina?

Askorbinska kislina je znana tudi kot vitamin C, je eden izmed najučinkovitejših naravnih antioksidantov, ki poveča odpornost organizma pri okužbah, sodeluje v procesih metabolizma in ima pomembno vlogo pri nastajanju kolagena.

Kaj je alfa tokoferol?

Alfa tokoferol ali vitamin E je en najmočnejših lipofilnih naravnih antioksidantov. Najdemo ga v celičnih membranah in je ključnega pomena za celično presnovo. V telesu deluje kot lovilec prostih radikalov in  s tem ščiti membrane telesnih celic pred poškodbami.

Kaj je alfa lipoična kislina?

ALA je maščobna kislina, ki se nahaja v vseh celicah našega telesa, deluje v kombinaciji z vitaminom C, E in glutationom. Med vsemi antioksidanti ima edinstveno zmožnost delovanja tako v vodnih kot tudi v maščobno lipidnih okoljih. Velja za enega najmočnejših antioksidantov, ki naše telo varuje pred oksidativnim stresom in poveča učinkovitost ostalih antioksidantov.

Antioksidant astaksantin

Obstajajo tudi drugi antioksidanti, kot je na primer astaksantin, ki ima 550 krat močnejše delovanje kot vitamin E, njegove super antioksidativne aktivnosti pripomorejo k dodatni zaščiti kože.

Kje najdemo antioksidante?

Antioksidanti se nahajajo v običajni raznovrstni hrani,  pomagamo pa si lahko tudi z prehranskimi dopolnili.

  • Glutation (avokado, lubenice, grenivke, cvetača, brokoli, paradižnik)
  • Ubiquinon (temni listnati zelenjavi, kot sta brokoli in špinača, oreščkih, morski hrani)
  • Vitamin C (ribez, limona, kivi, jagode),
  • Vitamin E (hladno stiskana rastlinska olja, žita, stročnice, oreščki),
  • Alfa lipoična kislina (rdeče meso, špinača, krompir, pivski kvas)
  • Astaksantin (zelene alge)

Prehranska dopolnila je smotrno in priporočljivo uživati predvsem ob povečanih potrebah ali drugih okoliščinah ko ni mogoče zaužiti zadostne količine snovi iz hrane.

Poišči povezane: Kreme za sončenje Antioksidanti

Opozorilo: objavljene vsebine na spletni strani bio24.si so zgolj informativnega značaja in niso namenjene diagnosticiranju, preprečevanju ali zdravljenju bolezni, prav tako ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega mnenja. Za vprašanja vezana na vaše zdravje se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.