Vaša košarica je prazna!
Pomanjkanje želodčne kisline
V želodcu moramo imeti ravno pravo raven kisline, zato da se hrana normalno prebavi. Če v želodcu ni dovolj kisline, se hrana ne bo popolnoma razgradila, kar pomeni, da naše telo ne bo absorbiralo vseh hranilnih snovi iz živil, ki jih pojemo, a to še ni vse. Pojavijo se tudi neprijetni simptomi, ki nas opozarjajo, da s prebavo nekaj ni v redu. Vzrok temu je lahko premajhna vsebnost klorovodikove kisline v želodcu, ki ji rečemo tudi želodčna kislina.
Velja, da bi morala biti zdrava raven želodčne kisline med 1,5 do 2,5 pH. Toda ti parametri se zaradi številnih vzrokov lahko spreminjajo (navzgor in navzdol). Poiskali smo vzroke predvsem za težave, ki jih povzroča nezadostno izločanje želodčne kisline.
Klorovodikova kislina (HCl) v želodcu opravlja številne pomembne funkcije, ki imajo vpliv na dobro prebavo. Njene naloge so:
Pomembno je, da imamo v želodcu zdravo raven klorovodikove kisline, zato da se zgoraj omenjeni procesi lahko nemoteno odvijajo. V nasprotnem bo trpel naš prebavni sistem, kar lahko privede do številnih neprijetnih simptomov in celo kroničnih stanj.
Premalo želodčne kisline povzroča neprijetne težave, ki so kažejo v simptomih, povezanih s prebavo. Vsi simptomi so povezani s skupnim vzrokom, in sicer, da nezadostne ravni želodčne kisline negativno vplivajo na aktivnosti prebavnih encimov. Med najbolj pogoste simptome štejemo:
Pomanjkanje želodčne kisline se ne odraža le v zgoraj opisanih simptomih, ki so povezani s prebavo in jih lahko sami zaznate. Hipoklorhidrija, medicinski izraz, ki pravzaprav pomeni pomanjkanje klorovodikove kisline v želodcu, je namreč povezana s številnimi zdravstvenimi težavami, ki jih ne morete takoj opaziti, ali pa jih na začetku ne pripisujete ravno pomanjkanju želodčne kisline.
Če ne jemo dovolj uravnotežene in s hranili bogate hrane, tvegamo pomanjkanje teh hranil v telesu. Na drugi strani pa do pomanjkanja hranil lahko pride tudi zaradi nizkih ravni želodčne kisline, tudi ob predpostavki, da jemo s hranili bogato hrano. Pomanjkanje želodčne kisline povzroči slabo prebavo, saj se hranila ne razgradijo, kot bi se morala. Posledično se tudi ne absorbirajo v tolikšnem obsegu, kot bi se sicer. Temu pravimo tudi malabsorpcija.
Malabsorpcija vitaminov, mineralov in fitohranil lahko sčasoma privede do različnih kliničnih in subkliničnih znakov in simptomov. Na primer, pomanjkanje cinka lahko vodi do slabše imunske funkcije, pomanjkanje selena vpliva na slabše delovanje ščitnice, pomanjkanje omega 3 maščobnih kislin pa k slabšemu vidu.
Glikoprotein kot sestavljena beljakovina, ki se nahaja v želodcu, je zelo pomembna za pravilno absorpcijo vitamina B12, kobalamina, ki se nahaja v mesu, jajcih in mleku. Ko je želodčne kisline premalo, glikoprotein ne more opraviti svoje naloge. Posledica tega je, da se vitamin B12 ne absorbira v telesu oziroma ne prehaja skozi črevesno steno v krvni obtok, kar vodi do pomanjkanja.
Pomanjkanje vitamina B12 ni pereč problem le pri veganih in vegetarijancih, ki ne uživajo mesa, temveč tudi pri vseh tistih, ki imajo premalo želodčne kisline. Če v telesu ni dovolj kobalamina, smo lahko utrujeni in na splošno šibki, saj ima vitamin B12 pomembno vlogo v živčnem sistemu.
Prekomerno razmnoževanje patogenih bakterij v tankem črevesju je precej pogosto pri starejših ljudeh. Od 20 do 30 odstotkov ljudi starih od 60 do 80 let ima težave s prebavljanjem hrane. Za to je krivo tudi pomanjkanje želodčne kisline, saj le-ta skrbi za pravilno prebavo hrane v želodcu. Dobro prebavljena hrana pa pride v prebavni trakt.
Če je želodčne kisline premalo, se v prebavnem traktu pretirano množijo patogene bakterije in vdirajo v preostale dele prebavil, hkrati pa škodijo črevesni sluznici, da le-ta postaja vedno bolj propustna. Ko se to zgodi, se poveča tveganje za okužbe prebavil, na primer, ko se pretirano razrastejo bakterije E.coli, H. pylori in salmonela.
Simptomi pomanjkanja želodčne kisline (hipoklorhidrija) so zelo podobni simptomom, ko se izloča preveč klorovodikove kisline v želodcu (hiperklorhidrija). Zgago (refluks kisline) največkrat povezujemo s preveč želodčne kisline, vendar temu ni vedno tako, zlasti pri ljudeh, ki imajo več kot 50 let.
V večini primerov je pomanjkanje želodčne kisline tisto, ki povzroča zgago, saj to stanje ustvarja prekomerne pritiske v želodcu ter slabi ventil na vrhu želodca, zato kislina hitreje vstopa v požiralnik in potuje navzgor do ust. Gre za pekoč občutek, ki ga pogosto spremlja pokašljevanje.
Koristno je izvedeti, ali imate preveč ali premalo želodčne kisline. Predvsem zato, da boste vedeli, kako postopati in zdraviti stanje. Namreč, velikokrat se zgodi, da pacienti potožijo zdravniku o simptomih (najpogosteje glede težav s pekočo bolečino v želodcu), zdravnik pa jim glede na simptome predpiše zdravila, kot so zaviralci histaminskih H2 receptorjev, antacidi in zaviralci protonske črpalke.
Omenjena zdravila so namenjena zdravljenju stanja, ko se v želodcu izloča preveč klorovodikove kisline. A težava je, da ti pacienti morda teh zdravil sploh ne potrebujejo, saj imajo lahko premalo želodčne kisline. Simptomi pa so si zelo podobni. Zato je pomembno, da ugotovite, ali imate preveč ali premalo želodčne kisline.
Poleg tega so ta zdravila namenjena kratkotrajni uporabi in imajo neželene učinke, saj blokirajo absorpcijo nekaterih hranil in na dolgi rok rušijo ravnovesje mikrobiote. Njihova naloga je le v zaviranju simptomov, ne zdravijo pa osnovnega vzroka za nastale težave.
Zdravniki lahko opravijo več raziskav, da bi preverili vsebnost klorovodikove kisline v želodcu. Obstajajo pa tudi precej preprosti testi, ki jih lahko uporabite doma. Eden izmed njih je test z betainom HCl v obliki prehranskega dopolnila s katerim preverite, ali imate preveč ali premalo želodčne kisline. Več o tem, kaj je betain HCl, si lahko preberete spodaj.
Opravite test po naslednjih korakih:
Kakšni so možni izidi testa?
Betain hidroklorid (HCl) v želodcu deluje enako kot klorovodikova kislina (HCl), obenem zviša tudi njeno koncentracijo. V želodcu se betain HCl loči oziroma razpade na betain in klorovodikovo kislino. Betain hidroklorid se zatorej uporablja kot dodaten vir klorovodikove kisline v želodcu. Pomeni, da viša ravni želodčne kisline in opravlja povsem enake naloge kot želodčna kislina.
Optimalna raven želodčne kisline prispeva k pravilni razgradnji hrane in absorpciji hranil, izboljšuje pa tudi simptome zgage, funkcionalne dispepsije, gastroezofagealne refluksne bolezni in druge simptome, ki izvirajo iz prebavnih motenj.
Betain hidroklorid ni namenjen dolgoročni uporabi, marveč služi kot pomoč pri težavah, ki so enkrat večje, drugič manjše. Še vedno je dobro, da poiščete vzrok za pomanjkanje želodčne kisline, ta se lahko v veliki meri uravnava tudi s pravilno prehrano.
Opozorilo: vsebine, objavljene na spletni strani Bio24.si so izključno informativnega značaja. Namenjene so splošnemu informiranju in niso nadomestilo za strokovni zdravniški nasvet, diagnozo, preprečevanje ali zdravljenje. Za vsa vprašanja, povezana z vašim zdravjem, in pred uporabo kateregakoli prehranskega dopolnila se vedno posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.