Edinstven kompleks morskih alg

Objavil Nace 12/11/2017 0 Komenarji Prehranska dopolnila,

Rjave morske alge so popolno funkcionalno živilo

Rjave morske alge so poznane pod različnimi imeni, ki opisujejo posamezno algo, njene specifičnosti, največkrat pa jih preprosto imenujemo Kelp. Najdemo jih v plitvih in hranljivih morskih vodah, najbolje pa uspevajo v hladnem, čistem severnem morju. V prehrani in za nemene zdravljenja jih uporabljajo že stoletja.

Pri Seagreens so ustvarili unikatno recepturo, ki vsebuje tri posebej izbrane in s hranili bogate rjave morske alge: Ascophyllum nodosumFucus vesiculosus in Pelvetia canaliculata, s katero so zagotovili celovito ravnovesje širokega spektra makro in mikro hranil. Sinergijski učinek kompleksa treh morskih alg se združuje v popolno funkcionalno živilo, ki ga lahko uporabljamo v vsakodnevni prehrani, kot tudi za posebne dietne, nutricistične in medicinske protokole.

Alge vsrkavajo hranila iz morskega okolja, zaradi česar so bogate z vitamini, minerali, elementi v sledovih, encimi in drugimi hranili. Dolg seznam pomembnih hranil, ki jih najdemo v algah, vključuje tudi: jod, železo, magnezij, kalcij, kalij, natrij, mangan, baker, niacin, tiamin, klorofil in vitamine A, B-6, B-12 in C. Omenjena hranila so bistvenega pomena za krepitev našega zdravja, imunskega sistema in za dobro počutje.

Morske alge so izviren naravni vir vitaminov in mineralov

Danes večina ljudi trpi za pomanjkanjem mineralov, vitaminov in drugih hranil, predvsem zaradi sodobnih kmetijskih metod, osiromašenih tal, predelane industrijske hrane, slabe prebave in stresa, ki ga povzroča vse hitrejši način življenja.

Morske alge vsebuje zelo uravnoteženo naravno mešanico vseh hranil, kar je tudi glavni razlog, da se vse bolj uživa namesto sintetičnih pripravkov. V osnovi so naravna hrana, zato je naše telo sposobno selektivno absorbirati njena hranila. Telo tako uporabi samo potrebna in manjkajoča hranila.


Slika: Morske alge Fucus vesiculosus

Zakaj se izogibati sintetičnim pripravkom za vnos manjkajočih hranil?
Sintetični pripravki v večini primerov ne vsebuje elementov v sledeh, so predozirani, vsebujejo napačno ravnovesje vitaminov, mineralov in drugih hranil. Lahko vsebujejo strupene minerale in ne vsebujejo snovi za nevtralizacijo ter njihovo odstranjevanje, ki so sicer naravno prisotne v morskih algah.


Da naše telo lahko absorbira minerale kot je kalcij, mora biti za telo v biološko razpoložljivi obliki, in takšno uporabno obliko kalcija najdemo v morskih algah, korenju in sardelah. Kalcij, ki je prisoten v pasteriziranih in homogeniziranih mlečnih izdelkih, v semenih in oreščkih ter drugih živilih ima precej slabši absorpcijski potencial.

Biološko razpoložljiv jod je poznan kot najboljši naravni vir za naše telo. Morske alge so bogate z jodom in naše telo ga dnevno potrebuje za normalno delovanje številnih procesov. Razlog za pomanjkanjem joda je v preveliki vsebnosti motilcev in zaviralcev joda v našem okolju, zlasti brom v kruhu, gazirane pijače, klor, fluoridi, …Že manjši primanjkljaj joda v našem telesu povzroča težave s ščitnico in vrsto drugih povezanih zdravstvenih težav.

Drugi naravni vir joda so ribe in morski sadeži, ki pa lahko vsebujejo previsok delež težkih kovin, zlasti živega srebra, erzena in kadmija, zaradi česar niso primerni za vsakodnevno uživanje. Nekaj joda lahko pridobimo iz jodirane soli, a se ne absorbira dobro. Vsesplošno velja, da naše telo trpi za pomanjkanjem joda.

Kar nekaj zaskrbljenosti je na račun vsebnosti joda v morskih algah, vendar pa je potrebno povedati, da morske alge predstavljajo naravna hrano in raziskave kažejo, da naše telo lahko uravnava količino absorpcije naravnega joda iz morskih alg. Za morske alge velja, da so primerne za uživanje samo, če imajo ekološki in biodinamični certifikat, kar zagotavlja njihovo najvišjo kakovost in neoporečnost.


Slika: morske alge Ascophyllum nodosum

Zakaj uporabiti jod iz morskih alg Ascophyllum nodosum in ne iz drugih pripravkov joda?
Jod iz morske alge Ascophyllum nodosum ima kar nekaj prednosti pred ostalimi pripravki joda, in sicer:
  • Jod je v najkakovostnejši (kelatirani) obliki in varen za uporabo. Kot izkazujejo nekatera poročila, se lahko drugi pripravki joda kopičijo v jetrih, kar kaže na njihovo toksičnost.
  • Vsak posamezni mineral lahko vpliva na absorpcijo drugih mineralov, pravzaprav med seboj tekmujejo za absorpcijo. Morske alge imajo naravno uravnoteženo sestavo mineralov, zaradi česar so dolgoročno bistveno bolj primerne za uživanje kot uživanje posameznih izoliranih mineralov.
  • Morske alge vsebuje več kot 16 elementov v sledovih in širok spekter pomembnih hranilnih snovi, ki omogočajo absorbcijo joda.

Morske alge so odličen vsestranski prehranski dodatek

Morske alge predstavljajo izvorno, naravno in polnovredno naravno hranilo. Imajo zelo kompleksno prehransko uravnotežen profil in vsebujejo optimalno razmerje širokega spektra hranil, ki jih naše telo prepozna in absorbira.
 
Morske alge predstavljajo naraven vir hranil:
  • Vsebujejo več kot 60 različnih mineralov
  • 100 gramov alg vsebuje do 6g beljakovin, ki so potrebne za gradnjo, vzdrževanje in nadomeščanje tkiva.
  • Najpomembnejše vitamine kot so: A, B, C, D, E in K. Kelp je še posebej bogat s folno kislino.
  • Vsebujejo topne prehranske vlaknine, te upočasnijo proces absorpcije sladkorja in znižujejo vsebnost slabega LDL-holesterola.
  • Prisotne so tudi netopne prehranske vlaknine, ki so bogate s prebiotiki, delujejo kot probiotična hrana, ki spodbuja rast dobrih bakterij. 
  • Vsebujejo številne fitonutriente, ki pomembno vplivajo na naše zdravje.
  • Vsebujejo maščobne kisline, vključno z maščobnimi kislinami omega-3, ki lahko pomagajo kot preventiva pri srčno-žilnih boleznih.
Morske alge so bistveno boljša izbira od različnih mešanic kopenjskih superživil, ker::
  • So divje rastoče in jih naše telo prepozna kot biološko razpoložljivo hrano ter zlahka absorbira.
  • Ima naravno obsežno ravnovesje med hranili, ki ga potrebuje naše telo in nima presežkov.
  • Ohranja svojo konsistentnost in zlepa ne postane žarek. Visoka vsebnost naravne soli deluje kot naravni konzervans.
  • Naravno bogat vir joda, ki je v kelatirani obliki, kar pomeni, da so minerali vezani na aminokisline in jih telo lahko absorbira po potrebi, višek pa izloči.

Zraku izpostavljane hitro sušene kopenske rastline (bodisi so sušene s toploto ali zamrzovanjem), še posebej kadar so v obliki prahu, hitro izgubijo svojo konsistentnost in postanejo žarke. Zato je večina tovrstnih izdelkov kapsulirana in se zanje priporoča hranjenje v hladilniku.

Morske alge so izpostavljene soncu, vetru in plimovanju, zato so podvržene »naravnemu sušenju« in so pridobile pomembno naravno prednost pred ostalimi kopenskimi rastlinami, ki so večinoma obstojna zaradi dodanih umetnih snovi.


Slika: Morska alge Pelvetia canaliculata

Kompleks treh morskih alg je edinstven in izstopa v primerjavi z drugimi morskimi živili, ker:

  • Morske alge v kompleksu niso enake drugim algam, kot so Irski mah, Dulse, Nori, Hiziki, Wakame ter mnoge druge, zato ga nikar ne zamenjujte z njimi.
  • Poglavitna razlika se kaže pri terapevtskih namenih, saj se lahko zaužijejo večji odmerki, kompleks morskih alg ima visoko vsebnost alginata. Alginati vežejo nase živo srebro in druge strupene kovine.
  • Redno uživanje drugih morskih živil (druge alge, ribe, …) ima za posledico zaužitje večje količine toksičnega živega srebra in arzena. Zato se svetuje, da se druga morska živila uživajo zgolj občasno.

Morske alge v kompleksu  so naravno uravnotežena hrana zato deluje tako dobro in učinkovito. Njihova kakovost jim daje terapevtsko noto in imajo večji vpliv na naše zdravje zato jih uvrščamo med funkcionalna živila.

Značilnosti funkcionalnih živil:
  • So običajna živila in se uživajo kot del vsakodnevne prehrane,
  • sestavljena so iz naravnih sestavin,
  • imajo pozitiven učinek na organizem, ki je večji od učinka osnovne prehrane,
  • lahko izboljšajo dobro počutje in zdravje ter zmanjšajo tveganje za bolezeni,
  • koristijo našemu zdravju v fizičnem, psihološkem in vedenjskem smislu,
  • nosijo znanstveno potrjene trditve.

 

Poišči povezane: Morska sol Naravni jod Morske alge

Opozorilo: objavljene vsebine na spletni strani bio24.si so zgolj informativnega značaja in niso namenjene diagnosticiranju, preprečevanju ali zdravljenju bolezni, prav tako ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega mnenja. Za vprašanja vezana na vaše zdravje se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.