Vaša košarica je prazna!
Edinstven kompleks morskih alg
Rjave morske alge so poznane pod različnimi imeni, ki opisujejo posamezno algo, njene specifičnosti, največkrat pa jih preprosto imenujemo Kelp. Najdemo jih v plitvih in hranljivih morskih vodah, najbolje pa uspevajo v hladnem, čistem severnem morju. V prehrani in za nemene zdravljenja jih uporabljajo že stoletja.
Pri Seagreens so ustvarili unikatno recepturo, ki vsebuje tri posebej izbrane in s hranili bogate rjave morske alge: Ascophyllum nodosum, Fucus vesiculosus in Pelvetia canaliculata, s katero so zagotovili celovito ravnovesje širokega spektra makro in mikro hranil. Sinergijski učinek kompleksa treh morskih alg se združuje v popolno funkcionalno živilo, ki ga lahko uporabljamo v vsakodnevni prehrani, kot tudi za posebne dietne, nutricistične in medicinske protokole.
Alge vsrkavajo hranila iz morskega okolja, zaradi česar so bogate z vitamini, minerali, elementi v sledovih, encimi in drugimi hranili. Dolg seznam pomembnih hranil, ki jih najdemo v algah, vključuje tudi: jod, železo, magnezij, kalcij, kalij, natrij, mangan, baker, niacin, tiamin, klorofil in vitamine A, B-6, B-12 in C. Omenjena hranila so bistvenega pomena za krepitev našega zdravja, imunskega sistema in za dobro počutje.
Danes večina ljudi trpi za pomanjkanjem mineralov, vitaminov in drugih hranil, predvsem zaradi sodobnih kmetijskih metod, osiromašenih tal, predelane industrijske hrane, slabe prebave in stresa, ki ga povzroča vse hitrejši način življenja.
Morske alge vsebuje zelo uravnoteženo naravno mešanico vseh hranil, kar je tudi glavni razlog, da se vse bolj uživa namesto sintetičnih pripravkov. V osnovi so naravna hrana, zato je naše telo sposobno selektivno absorbirati njena hranila. Telo tako uporabi samo potrebna in manjkajoča hranila.
Slika: Morske alge Fucus vesiculosus
Da naše telo lahko absorbira minerale kot je kalcij, mora biti za telo v biološko razpoložljivi obliki, in takšno uporabno obliko kalcija najdemo v morskih algah, korenju in sardelah. Kalcij, ki je prisoten v pasteriziranih in homogeniziranih mlečnih izdelkih, v semenih in oreščkih ter drugih živilih ima precej slabši absorpcijski potencial.
Biološko razpoložljiv jod je poznan kot najboljši naravni vir za naše telo. Morske alge so bogate z jodom in naše telo ga dnevno potrebuje za normalno delovanje številnih procesov. Razlog za pomanjkanjem joda je v preveliki vsebnosti motilcev in zaviralcev joda v našem okolju, zlasti brom v kruhu, gazirane pijače, klor, fluoridi, …Že manjši primanjkljaj joda v našem telesu povzroča težave s ščitnico in vrsto drugih povezanih zdravstvenih težav.
Drugi naravni vir joda so ribe in morski sadeži, ki pa lahko vsebujejo previsok delež težkih kovin, zlasti živega srebra, erzena in kadmija, zaradi česar niso primerni za vsakodnevno uživanje. Nekaj joda lahko pridobimo iz jodirane soli, a se ne absorbira dobro. Vsesplošno velja, da naše telo trpi za pomanjkanjem joda.
Kar nekaj zaskrbljenosti je na račun vsebnosti joda v morskih algah, vendar pa je potrebno povedati, da morske alge predstavljajo naravna hrano in raziskave kažejo, da naše telo lahko uravnava količino absorpcije naravnega joda iz morskih alg. Za morske alge velja, da so primerne za uživanje samo, če imajo ekološki in biodinamični certifikat, kar zagotavlja njihovo najvišjo kakovost in neoporečnost.
Slika: morske alge Ascophyllum nodosum
Zraku izpostavljane hitro sušene kopenske rastline (bodisi so sušene s toploto ali zamrzovanjem), še posebej kadar so v obliki prahu, hitro izgubijo svojo konsistentnost in postanejo žarke. Zato je večina tovrstnih izdelkov kapsulirana in se zanje priporoča hranjenje v hladilniku.
Morske alge so izpostavljene soncu, vetru in plimovanju, zato so podvržene »naravnemu sušenju« in so pridobile pomembno naravno prednost pred ostalimi kopenskimi rastlinami, ki so večinoma obstojna zaradi dodanih umetnih snovi.
Slika: Morska alge Pelvetia canaliculata
Kompleks treh morskih alg je edinstven in izstopa v primerjavi z drugimi morskimi živili, ker:
Morske alge v kompleksu so naravno uravnotežena hrana zato deluje tako dobro in učinkovito. Njihova kakovost jim daje terapevtsko noto in imajo večji vpliv na naše zdravje zato jih uvrščamo med funkcionalna živila.
Opozorilo: objavljene vsebine na spletni strani bio24.si so zgolj informativnega značaja in niso namenjene diagnosticiranju, preprečevanju ali zdravljenju bolezni, prav tako ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega mnenja. Za vprašanja vezana na vaše zdravje se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.