Zakaj je folna kislina in dodajanje folatov v prehrano pomembno?

Objavil Nace 21/10/2020 0 Komenarji Prehranska dopolnila,

Zakaj je folna kislina in dodajanje folatov v prehrano pomembno?

Brez dvoma je folna kislina izjemno pomembna za telo. Čeprav je morda najbolj poznana po vplivu na prenatalno zdravje ploda in njegov razvoj nevronske cevi, je ta esencialni vitamin B vključen v veliko več procesov, saj podpira zdravje srca ter izboljšuje možganske funkcije. Folna kislina je vodotopno hranilo, ki ga v telo lahko dodajate s prehrano ali s prehranskimi dodatki.

Kaj je folna kislina in kakšni so njeni učinki?

Folat, znan tudi kot vitamin B9, je vodotopen vitamin, ki pomaga pri pravilni delitvi celic in pomaga proizvajati nove celice s kopiranjem in ustvarjanjem DNK molekul, ki so nosilke genetskih informacij. Prav tako telesu pomaga pri razgrajevanju vitamina B12 in nekaterih aminokislin.

Pomanjkanje folatov ima lahko resne posledice, vključujoč utrujenost, boleče rane v ustih in celo povečano tveganje za prirojene napake, kot so težave s srcem, spina bifida in anencefalija. Folna kislina je sintetična oblika folatov, ki jih najdemo v večini prenatalnih vitaminov in dodatkov. Folno kislino pri nosečnosti pogosto priporočajo številni zdravniki, zato da bi preventivno preprečili nosečniške zaplete.

Dodajanje folne kisline v rodni dobi

Leta 1991 so centri za nadzor in preprečevanje bolezni v Združenih državah Amerike priporočili, da naj ženske s preteklo nosečniško anamnezo okvar nevronske cevi pri plodu prično redno jemati 4000 mikrogramov folne kisline vsak dan in od trenutka, ko prično ponovno načrtovati nosečnost. Leta 1992 pa je ameriška služba za javno zdravje priporočila, da naj vse ženske v rodni dobi dodajajo folno kislino v odmerku 400 mikrogramov na dan, bodisi v obliki prehrane ali prehranskih dodatkov.

V prizadevanju za preprečevanje določenih prirojenih okvar, ki jih povzroča pomanjkanje folatov, imajo številne države po svetu stroge predpise, pri čemer od proizvajalcev živil zahtevajo, da določene izdelke obogatijo s folno kislino. Danes ima 53 držav po svetu sprejete predpise za obvezno obogatitev pšenične moke s folno kislino, zato da bi zmanjšale tveganja za prirojene napake.

Kakšna je razlika med folatom in folno kislino?

Folati se nahajajo v različnih virih hrane, kot je sadje, zelenjava in stročnice. Folna kislina na drugi strani pa je sintetična oblika folatov in jo zato najdemo le v prehranskih dopolnilih ali pa s folno kislino obogateni prehrani, kot je moka, testenine, žitarice, kruh in riž.

Nekatere raziskave so pokazale, da se folna kislina v telesu bolje absorbira kot folati iz prehranskih virov. Glede na raziskavo, objavljeno v American Journal of Clinical Nutrition, ima folna kislina v prehranskem dodatku za približno 78 odstotkov boljšo biorazpoložljivost kot folat iz prehranskih virov.

Folna kislina je zaradi svoje vpletenosti v sintezo DNK in encimskih reakcij pomembna sestavina nosečniške prehrane. Med nosečnostjo se potrebe po folatih povečajo, zato da se podpre rast in razvoj ploda. Ena najbolj znanih prednosti folata je v njegovi sposobnosti zmanjšanja tveganj za okvare nevronske cevi, kar lahko prizadene možgane in hrbtenjačo ploda. Zadosten vnos folatov med nosečnostjo zmanjša tudi tveganje za anemijo, prezgodnji porod in zaplete v nosečnosti.

Folna kislina podpira zdravje srca

Višje ravni folatov so povezane z nižjimi ravnimi homocisteina, vrste aminokisline, ki prispeva k nastanku krvnih strdkov in povzroča zoževanje in strjevanje arterij. Povečan vnos folatov lahko pomaga zmanjšati raven homocisteina in posledično prepreči srčne bolezni. Raziskava iz leta 2012 je tudi pokazala, da je povečanje vnosa folne kisline za 200 mikrogramov povezano z 12 odstotnim padcem tveganj za nastanek srčne bolezni.

Folna kislina gradi močne kosti

Zvišana raven homocisteina je povezana z večjim tveganjem za srčne bolezni, vendar vpliva tudi na zdravje kosti. Študija, ki je bila objavljena v New England Journal of Medicine, je pokazala, da višje ravni homocisteina predstavljajo dejavnik tveganja za osteoporotske zlome pri starejših ljudeh. Na drugi strani študije kažejo, da folna kislina znižuje raven homocisteina in posledično vpliva na hitrost kostne presnove, kar spodbuja zdravje kosti in viša mineralno gostoto kosti.

Folna kislina izboljšuje možganske funkcije

Nizka raven folatov, skupaj z drugimi vitamini skupine B, kot je vitamin B12, je povezana z upadom kognitivnih funkcij in z demenco. Študija, ki je bila objavljena v American Journal of Clinical Nutrition, je celo ugotovila, da so nizke ravni folatov pri starejših povezane z oslabljenim delovanjem možganskih funkcij. Raziskava iz leta 2016 je pokazala, da je s pomočjo dodajanja folne kisline mogoče učinkovito izboljšati možganske funkcije pri starejših odraslih z blagimi kognitivnimi okvarami.

Znaki pomanjkanja folne kisline

Pomanjkanje folatov v telesu je običajno posledica slabe prehrane, alkoholizma in težav s slabo absorpcijo hranil. Anemija pomanjkanja folne kisline, znana tudi kot megaloblastna anemija, je glavni klinični znak nizkih ravni folne kisline in vitamina B12. Megaloblastna anemija povzroči nastanek nenormalnih in velikih rdečih krvnih celic, kar povzroča simptome, kot so:

  • Šibkost in utrujenost
  • Zasoplost in srčne palpitacije
  • Glavoboli in težave s koncentracijo
  • Bleda koža in prezgodnje sivenje las
  • Izguba teže in slabost

Nosečnice in ženske v rodni dobi, ljudje z odvisnostjo od alkohola in osebe z motnjami, ki so povezane z slabšo absorpcijo hranil, imajo največja tveganja za pomanjkanje folatov v telesu. Pomanjkanju so bolj izpostavljeni tudi starejši, ki se slabo hranijo ali imajo zmanjšan apetit.

Prehranski dodatki s folno kislino

Vedno izberite prehransko dopolnilo, ki vsebujejo bioaktivno obliko folne kisline L-5-MTHF. Metil folat je izvorna in stabilna oblika folata, katero telo lahko neposredno uporabi in zanj ne potrebuje presnove, zato ima odlično biološko razpoložljivost.

Poišči povezane: Folna kislina

Opozorilo: objavljene vsebine na spletni strani bio24.si so zgolj informativnega značaja in niso namenjene diagnosticiranju, preprečevanju ali zdravljenju bolezni, prav tako ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega mnenja. Za vprašanja vezana na vaše zdravje se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.