Vaša košarica je prazna!
Vpliv seva Hafnia alvei na znižanje telesne teže
Francosko biotehnološko startup podjetje TargEDys je razvilo novo znanstveno prebojno terapevtsko rešitev za uravnavanje apetita in uravnavanje telesne teže. Njihovo raziskovalno delo v veliki meri vključuje preučevanje črevesnega mikrobioma in razumevanje delovanja na osi črevesje-možgani.
Podjetje, ki sta ga ustanovila znanstvenika Pierre Déchelotte in Sergueï Fetissov, je zaslužno za znanstveni dosežek, ta je plod dolgoletnih akademskih raziskav osi mikrobiom-črevesje-možgani, ki so jih izvajali v laboratoriju INSERM Univerze v Rouenu v Normandiji in v laboratoriju Univerzitetne bolnišnice v Rouenu.
Pod vodstvom Grégoryja Lamberta je znanstveni tim razvil prvi izdelek, ki temelji na tehnologiji posnemanja alfa-MSH, ProbioSatys. Ta tehnologija uporablja probiotični sev Hafnia alvei HA4597, katerega učinkovitost je sedaj klinično dokazana pri uravnavanju apetita.
Podjetje še naprej razvija portfelj izdelkov, ki so namenjeni za vse, ki se bojujejo s prekomerno težo, kot tudi za tiste, ki se soočajo s podhranjenostjo in kaheksijo (izguba telesne teže, ki se pojavi pri kroničnih boleznih).
Podjetje TargEDys je v začetku leta 2020 objavilo rezultate uspešno zaključene klinične študije, kjer so raziskovali učinke probiotičnega seva Hafnia alvei HA4597 pri ljudeh s prekomerno telesno težo.
V raziskovalno delo so investirali več deset milijonov evrov. Za zagotovitev verodostojnih dokazov so uporabili naključno, dvojno slepo, s placebom nadzorovano in več centrično klinično študijo, ki so jo opravili na 229 preiskovancih. Rezultati študije so objavljeni tudi v različnih znanstvenih publikacijah, saj gre za pomembno znanstveno odkritje.
Cilj klinične študije je bil v ocenjevanju učinkov na zmanjšanje telesne teže in s tem povezane parametre pri osebah s prekomerno telesno težo, pri katerih se je indeks telesne mase gibal med 25 do 30 (kg/m2).
Preiskovali so učinkovitost bakterijskega seva Hafnia alvei HA4597 na zmanjšanje telesne teže preko uravnavanja apetita, ki vpliva na hujšanje. Istočasno so ocenjevali tudi njegovo varnost.
Preiskovanci so vsak dan zaužili dva odmerka. En odmerek so vzeli med zajtrkom in drugega med kosilom. Natančneje, vsak odmerek so zaužili približno pet minut po začetku prehranjevanja, skupaj s 100 ml vode.
S preučevanjem so odkrili, da enterobakterije, kot je Hafnia alvei HA4597, lahko tvorijo posebne beljakovine (ClpB), ki so mimetiki hormona sitosti, imenovanega α-melanocit stimulirajoči hormon (α-MSH). Ravno zato ima ta specifična enterobakterija sposobnost, da vpliva na mehanizme nadzora apetita, tako na periferni kot na centralni ravni.
Znano je, da ima mikrobiom ključno vlogo pri presnovnih boleznih in uravnavanju telesne teže. Mehanizem delovanja temelji na bakterijskih presnovkih (postbiotikih), ki preko osi črevesje-možgani pošiljajo lokalne in centralne signale z molekularnim posnemanjem hormonov sitosti, ki sodelujejo pri uravnavanju apetita. Poenostavljeno, bakterije v črevesju proizvedejo signale, ki potujejo do možganov z informacijo, da je telo sito.
Hafnia alvei je mlečni ferment, ki je naravno prisoten v hrani in v črevesni flori. Gre za enterobakterijo, ki je del vrste proteobakterij, tako kot Escherichia coli. Vendar pa v primerjavi z nekaterimi sevi E.coli bakterij, Hafnia alvei ni patogena bakterija in ni škodljiva za ljudi.
Znanstveniki so na podlagi klinične raziskave zaključili, da je bakterija Hafnia alvei HA4597 pokazala uspešne učinke pri uravnavanju telesne teže. Ljudje s prekomerno težo, ki so bili udeleženi v raziskavi, so znižali telesno težo. V 12 tednih rednega uživanja probiotika so udeleženci raziskave izgubili od 3 do 5 odstotkov svoje telesne teže. Tolikšen odstotek telesne teže so izgubili samo na račun jemanja probiotika (uživali so hrano, ki jo običajno jedo, prav tako se niso več od običajnega gibali ali telovadili).
Uspešnost izgube telesne teže je bila posledica zmanjšanega vnosa hrane v telo, saj je enterobakterija pomembno vplivala na občutek sitosti oziroma na zmanjšanje apetita. Pri jedi so bili prej siti, zato so pojedli manj hrane, kot običajno. V študiji so tudi potrdili statistično značilno povečanje občutka sitosti.
Prav tako se je zmanjšala tudi njihova maščobna masa. Izmerili so povečano aktivacijo lipolize, kar pomeni, da so se maščobne celice hitreje topile. S tem so se zmanjšale tudi maščobne obloge na različnih predelih telesa.
Na osnovi raziskave so potrdili tudi znižanje ravni sladkorja v krvi in izboljšanje občutljivosti na inzulin, kar lahko prepreči odpornost na inzulin, ki je vzrok za pojav sladkorne bolezni tipa 2- Potrjen pa je tudi pozitiven vpliv na raven holesterola, saj so zaznali pomembno znižanje glikemije v primerjavi s skupino, ki je prijemala placebo.
inovativna tehnologija za spodbujanje sitosti (ProbioSatys) temelji na edinstvenem razumevanju regulacije apetita na molekularni ravni. Bakterije Hafnia alvei 4597 lahko pošljejo signale sitosti v možgane iz črevesja z molekularnim posnemanjem hormonov sitosti in tako aktivirajo naravne poti sitosti. S kličino študijo je dokazano, da je probiotik učinkovit že po dveh mesecih rednega jemanja, učinki pa se še okrepijo z nadalno uporabo.
Telo se po določenem času navadi na zmanjšan vnos hrane, na drugi strani, pa osebe ne čutijo tolikšnega pomanjkanja oziroma lakote, kot je to značilno pri restriktivnih dietah.
Opozorilo: objavljene vsebine na spletni strani bio24.si so zgolj informativnega značaja in niso namenjene diagnosticiranju, preprečevanju ali zdravljenju bolezni, prav tako ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega mnenja. Za vprašanja vezana na vaše zdravje se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.