Izpadanje las

Objavil Nace 21/12/2017 0 Komenarji Prehranska dopolnila,

Izpadanje las, posledica hormonskega neravnovesja

Ljudje smo zelo občutljivi kadar gre za izpadanje las, s tovrstno težavo se soočamo tako moški kot ženske. Res pa je, da so moški tovrstno težavo znali bistveno bolje obrniti sebi v prid. Tako je danes obrita moška glava postala pri ženskah zaželena in privlačna, še posebej v kombinaciji z lepo oblikovano brado in brki.

Lepi, krepki in sijoči lasje so od nekdaj veljali za sinonim lepote ter zdravja. A čeprav bo morda kdo trdil drugače, si prav vsi želimo gostih in sijočih las.

Žal se nas večina skozi življenjska obdobja sooča z izpadanjem las in pri nekaterih izmed nas so težave z izpadanjem las lahko resen pokazatelj, da je v telesu nekaj narobe. Stroka si je enotna, od 80 do 100 izpadlih las na dan spada v normalen okvir, posebej v pomladanskem in jesenskem času. Vse kar presega omenjeno vrednost pa je zadosten razlog za zaskrbljenost in pravi čas za iskanje vzrokov, ki so pripeljali do prekomernega izpadanja.

Eden izmed najbolj pogostih vzrokov izpadanja las je hormonsko neravnovesje, ki je pogosto posledica avtoimunega obolenja, imenovanega Hashimotov tiroiditis (avtoimuna bolezen ščitnice, ki vodi v kronično vnetje žleze) in je pogost pojav tako pri moških kot tudi pri ženskah.

Sprožilci HT avtoimunega obolenja so specifični in različni:

  1. Prehrana -  mleko in mlečni izdelki, gluten, sladkor, soja, kofein, alkohol in drugi.
  2. Virusne okužbe (virus rdečk, paravirusi, enterovirusi, retrovirusi, herpesvirusi, virus mumpsa, EBV,…)
  3. Bakterijske okužbe (Helicobacter pylori)
  4. Paraziti
  5. Okoljske kemikalije
  6. Moteno delovanje nadledvičnih žlez
  7. Nekatera zdravila,…

Zelo pomembno vlogo pri izpadanju las ima presnova neaktivnega T4 hormona v aktivni T3 hormon, ki se odvija v jetrih in črevesju. V jetrih se pretvori kar 60% T4 v T3, v črevesju pa  dobrih 20%. Tako je izpadanje las pogosto posledica skupnega oslabljenega delovanja ščitnice, jeter in tudi črevesja.

Učinkovita in dolgotrajna pomoč so rjave morske alge!

Za vse, ki jih še ne poznate ali pa ste o njih slišali samo mimogrede, so rjave morske alge edinstven naraven vir Joda, ki je v prvi vrsti najučinkovitejša pomoč za našo oslabljeno ščitnico. Naravni Jod prispeva k normalni proizvodnji ščitničnih hormonov in normalnemu delovanju ščitnice. Spodbuja odzivnost imunskega sistema in skrbi za njegove procese. Stimulativno poveča aktivnost antioksidantov v telesu, ki odstranjujejo proste radikale in varujejo telo pred različnimi okužbami in boleznimi.

Zaradi velikega vpliva na ščitnico, igra Jod pomembno vlogo pri presnovnih procesih, telesu pomaga vzdrževati energijo in pripomore k zdravju kože, zob, nohtov in las.

Rjave morske alge so izjemna rastlina, ki je ni mogoče primerjati s kopenskimi rastlinami. V svoji sestavi vsebujejo neskončno število biološko aktivnih spojin, ki vključujejo: karotenoide, fikobiline, maščobne kisline, polisaharide, vitamine, sterole, tokoferole in še več. Vsebujejo zelo visok delež antioksidantov  in polisaharid beta-glukan, ki spodbuja imunski sistem in pomaga nevtralizirati alergene. Morske alge so tudi bogat vir vitaminov A, E, C, D, K, B1, B2, B3, B9 in B12. 

Tako popolne sinergistične sestave mineralov, vitaminov, omega maščobnih kislin, aminokislin, encimov in elementov v sledeh ne boste našli v nobeni kopenski rastlini, superživilih, sladkovodnih algah ali v številnih prehranskih dopolnilih, ki jih ponuja trg.

Rjave morske alge so v pomoč pri naravni vzpostavitvi hormonskega ravnovesja, saj bodo okrepile delovanje ščitnice in razstrupile prebavni trak, kri, limfo, ledvice ter jetra. Hkrati pa prispevale k pravilnemu delovanju čre­vesja, kar je pomembno za zagotavljanje našega optimalnega zdra­vja in dobrega počutja.

Lepi, zdravi in predvsem krepki lasje pa bodo samo ena izmed številnih pozitivnih posledic ponovno vzpostavljenega hormonskega ravnovesja, zdravih jeter in črevesne mikroflore.

Poišči povezane: Morske alge Nega las Izpadanje las

Opozorilo: objavljene vsebine na spletni strani bio24.si so zgolj informativnega značaja in niso namenjene diagnosticiranju, preprečevanju ali zdravljenju bolezni, prav tako ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega mnenja. Za vprašanja vezana na vaše zdravje se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.