Morska sol in morske alge

Objavil Nace 14/01/2018 0 Komenarji Prehranska dopolnila,

Morska sol v kombinaciji z morskimi algami je zdrava alternativa

Morska sol, rafinirana in nerafinirana

Naravno morsko sol pridobivamo s postopkom izhlapevanja, čiščenje pa se izvaja z vodnim izpiranjem. V primerjavi z rafiniranimi solmi je temnejše barve, predvsem zaradi absorpcije mineralov in primesi. Morska sol je bogata z elementi v sledeh, prisotni so kalcij, kalij, brom, natrij, mangan, magnezij, jod, železo, flor in drugi minerali, za katere je značilno, da so v biorazpoložljivi obliki, ki jo človeško telo zlahka prepozna in absorbira.

Običajna rafinirana namizna sol vključuje obsežne predelave, mednje spada sušenje pri visoki temperaturi, ki povzroča kemične spremembe v soli; umetno jodiranje, ki lahko preseže mejne vrednosti; beljenje in razredčevanje s sredstvi proti strjevanju. Med obdelavo soli se lahko doda tudi več kemikalij za potrebe enostavnejše in cenejše proizvodnje. Iz danega ni preveliko presenečenje, da rafinirana sol povzroča toliko zdravstvenih težav.

Natrij je potreben za normalno delovanje telesa

Naše telo potrebuje nerafinirano, nepredelano morsko sol, ki vsebuje številne minerale. Nobenega dvoma ni, da naše telo uporablja natrij za normalno delovanje. Natrij je glavni kation v krvi in zunajcelični tekočini, sodeluje pri transportu hranil in produktov presnove po črevesju, ledvicah in drugih tkivih. Prav tako pomaga uravnavati krvni pritisk, odgovoren je tudi za normalno delovanje živčnih in mišičnih celic.

Toda količina, ki jo res potrebujemo, je veliko manjša od povprečne količine, ki jo dejansko zaužijemo. Prevelik vnos natrija lahko privede do povišanega krvnega pritiska, kar je lahko zelo nevarno za srce in ožilje, ledvičnih kamnov, raka na želodcu in osteoporoze.

Nadomestimo polovico soli z morskimi algami

Če uporabljamo manj soli pri jedi in pri kuhanju, lahko že v nekaj tednih zmanjšamo vnos soli vsaj za tretjino. Toda zdaleč največji problem je zmanjšanje soli v že pripravljenih živilskih izdelkih, ki jih kupujemo in nad katerimi nimamo neposrednega vpliva. Velika uporaba soli je povzročila vsesplošno navajenost na okus soli, kar lahko pomeni, da se v želji po izogibanju 'pusti hrani brez okusa', izogibamo tudi zdravemu življenjskemu slogu.

Podjetje Seagreens je izvedlo številne inovativne raziskave v letih 2007-2009 pod pokroviteljstvom britanske vlade, s katerimi je dokazalo, da lahko morske alge uspešno nadomestijo 50% soli in pri tem povečajo hranilno vrednost hrane ter poudarijo njen naravno prisotni okus, hkrati pa drastično zmanjšajo zdravstveno tveganje.

Divje morske alge, ki uspevajo ob atlantskih obalah Britanskega otočja in v nordijskem območju, vsebujejo spekter mineralov in elementov v sledeh, zlasti Kalija, ki naravno uravnavajo absorpcijo soli (natrijevega klorida). Mešanica soli in morskih alg v razmerju »pol-pol«, vsaka surovina predstavlja polovico, ohranja naravno slanost, hkrati pa okusu doda kompleksnost in znatno poviša hranilno vrednost, kar zelo pripomore k boljši prebavi in boljšemu vsesplošnemu počutju.

Šele, ko izčrpen seznam uravnoteženih hranil v 50-odstotni mešanici morske soli in divjih morskih alg vrste Ascophyllum primerjamo s prehranskimi vrednostmi vsakdanje hrane pridelane na kopnem, se zavemo, kako velik je pomen in kako pomembno vlogo imajo morske alge za zapolnitev prehranskih vrzeli v naši prehrani.

Porcija špinače izpred 30 let je enaka današnjim 30 porcijam

V zadnjih desetletjih je zelenjava v povprečju izgubila večino svojih hranilnih snovi; kar 50% kalcija, 25% železa in magnezija ter 76% bakra in cinka. Za nazorno predstavitev, hranila vrednost ene porcije špinače izpred 30 let je enaka današnjim 30. porcijam špinače. Nasprotno, pa je uporaba soli znatno porasla, prisotna je skoraj vseh živilih in v velikem obsegu vsakodnevne prehrane. Odrasli prebivalci Slovenije v povprečju za dobrih 130% presegamo priporočeno dnevno količino soli. Sol je glavni krivec za povečano tveganje kardiovaskularnih obolenj, odgovornost pa ji pripisujejo tudi za porast avtoimunih bolezni, kot je npr. multipla skleroza.

V svojem povzetku na podlagi raziskovalnega dela »The Composition of Foods«  avtorjev McCancea in Widdowson, ki sta pripravila celovit pregled vrednosti hranil za najpogosteje porabljena živila od leta 1940, je raziskovalec David Thomas leta 2002 zapisal:

»Metode gojenja, način obdelovanja, kakovost zemlje in hranilna vrednost naših osnovnih vsakodnevnih živil so se v zadnjih nekaj desetletjih spremenile do te mere, da v živilih skorajda ni več mikro- hranil in elementov v sledeh. Hkrati pa je vse večja tendenca varčevanja s časom in sredstvi, zaradi česar se širi splošna uveljavljenost industrijsko pripravljenih živil, ki vsebujejo nasičene maščobe, močno predelane mesne surovine in rafinirane ogljikove hidrate, v katerih pa praktično ni več življenjsko pomembnih mikro- hranil. Prisotne so umetne pomožne snovi, kot so: barvila, ojačevalci okusa, dodatki za in proti sprijemanju ter konzervansi. Nadaljnje raziskave so razkrile pomembno povezavo med pomanjkanjem mikro- hranil v naši prehrani ter našim oslabljenim telesnim in duševnim zdravjem.«

V raziskavi s strani vlade Velike Britanije, je moč hitro prepoznati dejstvo, da bi Seagreens morske alge lahko učinkovito nadomestile klasično sol, in sicer kot naravni konzervans v mesnih in pekovski izdelkih. Sol ubija bakterije, ki so zelo pomembne za razgradnjo toksinov. Morske alge pa zgolj preprečujejo širjenje bakterij v živilih in omogočajo naravno nevtralizacijo toksinov, kar je veliko bolj zdrava alternativa.

»Umami« je okus, s katerim prepoznamo jedi bogate z beljakovinami

Rjave morske alge prispevajo peti t.i. »umami« ali mesni okus, in je eden izmed petih osnovnih okusov, ki jih zaznavajo čutnice na našem jeziku. Zanj sta značilna globina in kompleksnost. Okus nastane ob zaznavi karboksilnega aniona glutaminske kisline, ki je pogosta v mesu, siru in drugih jedeh bogatih z beljakovinami. V raziskavah je ugotovljeno, da imamo čutnice ne le v ustih, temveč tudi v prebavnem sistemu – še en pomemben razlog, zakaj so morske alge s soljo bistveno bolj okusne kot sama sol.

Morske alge zagotavljajo dodatne koristi tudi za starejše ljudi. Za »umami« okus je bilo dokazano, da pomaga pri nastajanju sline in krepi okus, kar izboljša prebavo. Oslabljena funkcija slinjenja pri starejših močno vpliva na okus hrane, in jih lahko od nje tudi odvrne. Morske alge kot dodatek k prehrani pomagajo obnoviti apetit, posledično lahko povečajo telesno težo in izboljšajo splošno počutje. In to so le nekatere od prednosti zamenjave soli z morskimi algami.

Prekomerna uporaba soli povečuje zdravstveno tveganje

Pomembno se je zavedeti, da so tveganja za zdravje, povezana s prekomernim uživanjem soli, resnično velika in življenjsko nevarna. Prekomerna uporaba soli je velikokrat povezana z boleznimi srca, ki predstavljajo daleč najpogostejši vzrok smrti v razvitih državah.

Študija objavljena v britanski publikaciji, namenjeni preučevanju rakavih obolenj (izv. British Journal of Cancer) opozarja, da je pri moških, ki vnašajo 12–15g soli na dan, dvakrat večja možnost razvoja raka na želodcu, kot pa pri tistih, ki zaužijejo 4-6g soli na dan. Vlada Velike Britanije je leta 2015 ocenila dnevni vnos soli pri odraslih na 9,3g pri moških in 6,8g pri ženskah. Raziskava je razkrila, da kar 80% populacije presega priporočljivo dnevno količino 6 gramov.

Na pomembnem mednarodnem simpoziju o prehranski vrednosti morskih alg, prav tako leta 2015, so zaključili, da bi lahko kombinacija različnih morskih alg igrala pomembno vlogo v zmanjšanju tveganja za boleznimi srca – skupaj z zmanjšanim vnosom jedilne soli.

Avtorji se osredotočajo na hranilne vrednosti v morskih algah, zaradi katerih bi morske alge lahko bile »nadvse uporabni in celo nepogrešljivi vir v proizvodnji prehrane«, saj lahko pomagajo zmanjšati nezdravo raven holesterola in posledično pozitivno vplivajo na zmanjšanje prekomerne teže, uravnavajo ravnovesje hranil in lahko zmanjšujejo nastanek vnetij.

Med najbolj razširjene faktorje tveganje povezanih s prehrano, izpostavljajo: prekomerno debelost, povišan krvni tlak, endotelijsko disfunkcijo, diabetes in nesorazmerno nastajanje prostih radikalov v celicah, kar vodi do bolezni srca in ožilja.

Vključitev morskih alg v dnevno prehrano pomembno pripomore k zdravju

Neodvisne študije, ki se nanašajo na Seagreens® morske alge iz leta 2008 podpirajo splošne ugotovitve o njihovi vsebnosti hranil, zlasti prisotnost močnih antioksidantov, makro- in mikro- hranil, maščobnih kislin in prehranskih vlaknin z neobičajnim visokim deležem topnih vlaknin, ki imajo pozitiven učinek zlasti pri presnovi.

Avtorji omenjenih študij so prav tako v letu 2017 preučili učinke morskih alg na zdravje možganov in prišli do zaključka, da lahko vključitev zmerne količine morskih alg v dnevno prehrano pomembno pomaga pri preprečevanju kognitivnih motenj, kot so demenca, Alzheimerjeva bolezen, depresija, bipolarna motnja in druge progresivno nevrodegenerativne bolezni.

 Od 35 vrst morskih alg, ki se pojavljajo v mednarodnih raziskavah je na voljo le nekaj divje rastočih vrst, ki so certificirane za prehrano, ne vsebujejo alergenov in toksinov, ter so skladne z mednarodnimi standardi za varnost in kakovost hrane. Poznana je njihova dosedanja tradicionalna uporaba v prehrani, že več kot 15 let pa se uporabljajo za namene prehranske terapije in so podprte z neodvisnimi znanstvenimi raziskavami.

Leta 2016 je organizacija »Biodynamic Association« v sodelovanju s fundacijo »Seaweed Health Foundation« vzpostavila sistem, ki zagotavlja izvajanje standardov za varnost in kakovost ter sledljivost v proizvodnji morskih alg. »The Nutritious Food Seaweed« standard zagotavlja potrošniku visoko kakovostne izdelke iz morskih alg, ki so certificirane in nadzorovane s strani akreditirane organizacije.

Več kot sedem letne neodvisne raziskave, ki vključujejo Seagreens® divje rastoče morske alge, so razkrile številne dodatne pozitivne učinke, vključno z uravnavanjem telesne teže na podlagi zmanjšanega apetita in povečane absorpcije hranil zaradi naravne prebiotične vrednosti, ki izboljšuje prebavo, ter številnih mikro- hranil kot je naravni jod. Pomembno pa je tudi odkritje, da morske alge delujejo kot protiutež soli in nevtralizirajo njene negativne vplive na telo.

Vsekakor pričnite svoj dan z zajtrkom, ki vključuje Seagreens® mineralno morsko sol z morskimi algami. Tradicionalno so Japonci največji gurmani morskih alg, zaužijejo do 5g na dan, pa vendar, uporaba mešanice soli in morskih za alg bo za vas zelo pomemben korak, ki vodi k majhni spremembi prehranskih navad in bolj zdravemu življenjskemu slogu.

Poišči povezane: Morska sol Naravni jod Morske alge

Opozorilo: objavljene vsebine na spletni strani bio24.si so zgolj informativnega značaja in niso namenjene diagnosticiranju, preprečevanju ali zdravljenju bolezni, prav tako ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega mnenja. Za vprašanja vezana na vaše zdravje se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.