Naravni Jod iz morskih alg

Objavil Nace 25/11/2017 0 Komenarji Prehranska dopolnila,

Kaj je jod in zakaj je tako pomemben za naše zdravje?

Jod je eden izmed najpomembnejših mineralov in predstavlja esencialno mikrohranilo, ki ga vse prepogosto zanemarjamo. Večinoma poskrbimo, da naše telo dobi zadostno količino vitaminov in mineralov, kot so kalcij, magnezij ter železo, na jod pa pogosto pozabimo.

Podpira normalno delovanje ščitnice in je ključnega pomena pri nastajanju ščitničnih hormonov, ki igrajo pomembno vlogo pri telesnem razvoju, zlasti pri razvoju možganov in kognitivnih funkcijah ter delovanju živčnega sistema.

Ima pozitiven vpliv tudi na ženske reproduktivne organe. Pri nosečnicah in doječih materah spodbuja razvoj mlečnih žlez in zagotovi plodu oziroma dojenčku optimalen razvoj, pripomore pa tudi k ohranjanju zdrave kože, nohtov in las.

Je jodirana sol primerna alternativa za vnos joda v telo?

V raznih medijih, predvsem na spletu, se pojavljajo številne neresnične informacije v katerih nas prepričujejo, da dobimo dovolj joda iz vsakodnevne prehrane in z uživanjem soli. Raziskava je pokazala, da skoraj 40% soli na našem trgu ne vsebuje joda, mednje se uvršča tudi kamena snov, ki prihaja iz Himalaje oz. Tibeta. Morska sol, ki je prav tako priljubljena med slovenskimi uporabniki naj bi po nedavnih ugotovitvah vsebovala prav tako nekajkrat manj joda kot jodirana sol.

Uporaba jodirane soli se ne priporoča, saj ima dodana oblika joda v soli dva stranska učinka: večja količina umetno dodanega joda je potencialno nevarna za zdravje in dodani jod ni v biorazpoložljivi obliki, zato ga telo slabo absorbira, predvsem pa ga zelo hitro izloči iz telesa.

Pomembno je tudi dejstvo, da uživanje prevelike količine soli lahko poveča zadrževanje vode v telesu, zvišuje krvni tlak in poveča tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja. Zato je vse bolj v porastu izogibanje uživanja soli, kar dodatno zaskrbljujoče povečuje primanjkljaj joda.

Simptomi pri pomanjkanju joda

Najbolj poznan in očiten simptom pri ekstremnem pomanjkanju joda je nepravilno delovanje ščitnice in pojav golšavosti (značilno povečanje ščitnice).

Če težav s ščitnico nimamo, še ne pomeni, da dnevno zaužijemo dovolj joda. Pomanjkanje joda se pogosto kaže v obliki drugih simptomov, ki jim na prvi pogled ne pripisujemo pomanjkanje joda.

Kadar uživamo premalo joda, se pogosto počutimo fizično in psihično utrujeni, nervozni, depresivni, zaspani, po nekaterih raziskavah simptomi vključujejo tudi mišične krče, bolečine v mišicah in sklepih, mrzle roke in noge, zaprtje, visok ali nizek krvni pritisk, neenakomeren srčni utrip ter pogosto slabost.

Kasneje se lahko pojavi povečana telesna teža, ginekološke bolezni (npr. ciste na jajčnikih, maternici), osteoporoza, mišična atrofija in togost sklepov, kronična utrujenost, nezmožnost koncentracije, slab spomin, počasen miselni proces, upočasnjen govor, mravljinčenje rok, otekanje v predelu obraza in oči, redčenje obrvi, izpadanje las, hripavost, znižanje glasu, slabši krvni pretok, suha koža in lomljivi nohti.

Brez zadostne količine ščitničnih hormonov se pojavljajo tudi težave pri zanositvi in težave med nosečnostjo, porodom ter dojenjem. Pomanjkanje joda pa v zgodnjem otroštvu povzroča tudi motnje kognitivnega in motoričnega razvoja.

Pogost vzrok za hipotiroidizem je prav tako pomanjkanje joda in vnetja ščitnice. Avtoimunsko vnetje ščitnice je povezano z drugimi imunskimi boleznim kot je sladkorna bolezen, slabokrvnost, celiakija, artritis, lupus, povečuje se tudi tveganje za zvišanje krvnega pritiska in nastanek srčno žilnih bolezni.

Raziskave kažejo, da ženska populacija na Japonskem, ki se prehranjuje tradicionalno (hrana bogata z jodom),ima občutno manj benignih in malignih bolezni dojk. Ženske, ki se prehranjujejo bolj v skladu z zahodnimi običaji (hrana z manj joda) pa imajo občutno več fibrocističnih bolezni dojk.  Tveganje obeh skupin je enako, razlika pa se kaže v količini zaužitega naravnega joda.

Pri moški populaciji je rak prostate (obsečnice) drugi najpogostejši rak in v raziskavah izkazujejo 40% obolelost moških v Evropi. Pri moški populaciji na Japonskem pa za rakom prostate zboli kar 3x manj moških.

Je joda v telesu lahko preveč?

Četudi je večina težav povezanih s pomanjkanjem joda, je pomembno odgovoriti tudi na vprašanje o preseženem jodu v telesu. S prekomernim vnosom lahko povzročimo tudi presežek joda v telesu, vendar je potrebno poudariti, da ima naše telo sistem samouravnavanja, ki prepreči da bi ščitnica prejela prekomerno količino joda, kot ga ta potrebuje, zato si za njeno optimalno delovanje zagotovi ravno pravo količino joda, presežek pa se izloči skozi urin.

V primeru, da bi sistem samouravnavanja odpovedal in bi prišlo do prekomernega vnosa joda v telo, bi to lahko privedlo do motenj delovanja ščitnice, kar bi se kazalo s simptomi kot so nespečnost, povečano potenje, pospešeno bitje srca, povečan krvni tlak, nervoza in slabo počutje.

Zdrava jetra so pogoj za zdravo ščitnico

Jetra v telesu opravljajo več sto vitalnih funkcij, najpomembnejše med njimi so čiščenje krvi, izločanje bakterij in strupov iz krvnega obtoka, sinteza beljakovin, izločanje holesterola in žolča, shranjevanje železa in uravnavanje strjevanja krvi.

Če naša jetra ne delujejo pravilno, to še kako vpliva na ščitnico. Za bolnike z obolenji ščitnice je stanje jeter zelo pomembno, saj v jetrih poteka velika večina pretvorbe hormona T4 v T3. Pri mnogih ljudeh raven hormona T3 v krvi ostaja precej nizek, čeprav laboratorijske vrednosti TSH in T4 kažejo v mejah normale. Da bo ščitnica lahko normalno delovala moramo v prvi vrsti poskrbeti za zdrava jetra.

Morske alge, najboljši vir naravnega joda

Morske alge Ascophyllum nodosum predstavljajo edinstven naravni vir biorazpoložljivega joda, ki je naravno vezan na beljakovine in med potovanjem po organizmu ostane stabilen ter ga telo uporabi po potrebi. Raziskava je pokazala, da se približno 33% joda iz morskih alg postopno absorbira v obdobju treh dni, kar zagotavlja trajno in uravnoteženo razpoložljivost joda.

Seagreens® jod kapsule vsebujejo rjave morske alge Ascophyllum nodosum, ki so bogate z naravnim jodom. Ena kapsula vsebuje 350 mcg joda, med drugim aminokislino tirozin in širok spekter hranil,kot so selen, cink, baker in magnezij, ter vitamini A, B-2, B-3, B-6 in C,  ki jih telo potrebuje za varno in učinkovito presnovo joda. 

Zakaj je jod iz morskih alg tako pomemben?

V zemlji se zmanjšujejo koncentracije hranilnih snovi, kar je eden izmed poglavitnih razlogov za uživanje morskih alg. V zadnjih 50 letih je tako fižol izgubil večino natrija, vodna kreša ima do 90% manj bakra, brokoli vsebuje do 75% manj kalcija. Zaskrbljujoče se je zmanjšala tudi prisotnost drugih pomembnih mineralov, vključno z magnezijem, železom, fosforjem, kalijem in jodom.

Absorpcija joda v telesu se zmanjša tudi ob hkratnem uživanju določenih vrst zelenjave, kot so npr. cvetača, brokoli, zelje, repa, ohrovt, koleraba, koruza, bambusovi vršički, arašidi, orehi, sladki krompir. Podobno se zgodi tudi pri pomanjkanju vitamina A in mineralov kot so selen, cink, baker in železo. Termična obdelava živil dodatno zmanjšuje vsebnost joda, krepko preko 20 odstotkov.

Glavni viri joda pri nas so mlečni izdelki, jajca, meso, ribe in jodirana sol, zato je predvsem za vegetarijance in vegane pomembno, da temu posvetijo veliko pozornosti.

Zakaj so Seagreens® morske alge tako izjemne?

Seagreens je eden največjih trajnostnih pridelovalcev divje rastočih morskih alg na svetu, nabrane alge izvirajo izključno iz severnega morja in zagotavljajo, da izdelki vsebujejo samo deklarirane morske alge, ne vsebujejo rib, rakcev, školjk, … kar je posebej pomembno za ljudi, ki imajo alergije.

Seagreens® izdelki imajo ekološki, biodinamični in Košer certifikat, vsako žetev morskih alg testirajo na potencialne nevarnosti in zagotavljajo konsistentnost hranil, zlasti joda, kar je pomembno za zagotavljanje varnosti. Za njimi stoji fundacija Seaweed Health, ki skrbi za neodvisne raziskave in zagotavlja najvišjo kakovost.

Seagreens® izdelki vsebujejo 100% čiste morske alge – nič ni dodano in nič odvzeto. Morske alge so posušene in fino mlete ter kapsulirane v rastlinski ovoj - celuloza. Ne vsebujejo dodanih polnil, aditivov, veziv in drugih spojin s čemer zagotavljajo 100% učinkovitost.

 

Opozorilo: objavljene vsebine na spletni strani bio24.si so zgolj informativnega značaja in niso namenjene diagnosticiranju, preprečevanju ali zdravljenju bolezni, prav tako ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega mnenja. Za vprašanja vezana na vaše zdravje se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.