Resveratrol, antioksidant proti staranju s pozitivnimi učinki na srce in možgane

Objavil Nace 21/10/2020 0 Komenarji Prehranska dopolnila,

Resveratrol kot močan antioksidant pomaga v boju proti staranju.

Resveratrol s pozitivnimi učinki na srce in možgane 

Kako to, da Francozi jedo več maščob, sladkorja in kalorične hrane ter hkrati pijejo več rdečega vina, vendar imajo še vedno manj težav s srčnim zdravjem? Odgovor na vprašanje se skriva v »francoskem paradoksu«, ki nastane kot posledica večjega vnosa posebnega fitohranila, ki mu pravimo resveratrol in ga v naravi najdemo v »super živilih«, kot je japonski dresnik in peškah rdečega grozdja.

Tako kot drugi antioksidanti in fitohranila, na primer likopen, ki ga najdemo v paradižniku, in lutein, ki ga najdemo v korenju, je tudi resveratrol močna spojina, ki telo obnavlja na celični ravni. Ni vam potrebno piti le vina, zato da bi uživali resveratrol. Drugi viri vključujejo tudi jagode ter pravo temno čokolado in kakav. Poleg tega, da ta antioksidant pomaga varovati arterije pred nabiranjem oblog in ščiti staranje srca, ima tudi druge koristi za zdravje, vključno z zmanjšanjem vnetja. 

Kaj pravzaprav je resveratrol? 

Resveratrol je polifenski bioflavonoidni antioksidant, ki ga proizvajajo nekatere rastline, zato ga najdemo v živilih in pijačah, kot je rdeče vino. Spojina je razvrščena kot fitoestrogen zaradi svoje sposobnosti pozitivne interakcije z receptorji za estrogen.

Rastline, ki proizvajajo to spojino in druge vrste antioksidantov, delujejo kot zaščitni mehanizem in se dobro odzivajo na stresorje v svojem okolju, vključno s sevanjem, prisotnostjo žuželk in drugih plenilcev, poškodbami in glivičnimi okužbami. Danes velja, da je resveratrol eden najmočnejših polifenolov in najmočnejši zaščitnik pred simptomi, ki so povezani s staranjem in poškodbami prostih radikalov. 

Pomaga v boju proti staranju 

Resveratrol je močan antioksidant, ki nevtralizira proste radikale, ki so škodljivi za telo. Več jih nastaja ob slabih življenjskih navadah, kot je kajenje, uživanje nezdrave hrane in onesnaženost v okolju. Če niso pod nadzorom, prosti radikali lahko poškodujejo celice. Poškodovane celice so velikokrat vzrok za smrtno nevarne bolezni.

Raziskave  so pokazale, da uživanje rastlinske hrane, ki vsebuje veliko antioksidantov in fitohranil, daje antioksidativne, anti karcinogene in proti tumorske učinke, ki ščitijo odrasle pred številnimi boleznimi, ki so povezane s staranjem organizma. 

Služi kot podpora organizmu med zdravljenjem raka 

Glede na raziskave, ki jih je objavil oddelek za farmakologijo na univerzi v Sevilli v Španiji, je ena najbolj presenetljivih bioloških lastnosti resveratrola v njegovem potencialu, ki ga ima med kemoterapijami za zdravljenje raka.

Pravzaprav je bilo pred kratkim dokazano, da blokira večstopenjski proces rakotvornosti v začetnem in napredovalem stadiju. Raziskovalci menijo, da resveratrol daje antikarcinogene učinke, saj zmanjšuje regulacijo vnetnih odzivov z inhibicijo sinteze in sproščanjem vnetnih mediatorjev. 

Ohranja zdravje srca in ožilja 

Zaradi izrazitega protivnetnega delovanja je dokazano, da resveratrol ščiti pred aterosklerozo (zadebelitev arterij, ki prekinja pretok krvi), visokim LDL oziroma slabim holesterolom ter pred tvorbo krvnih strdkov in miokardnim krčenjem srca. Izkazalo se je, da uživanje antioksidanta pomaga izboljšati prekrvavitev in ugodno vpliva na presnovo glukoze in lipidov pri ljudeh z večjim tveganjem za razvoj metaboličnega sindroma. 

Podpira možganske funkcije (kognitivno in duševno zdravje)

Resveratrol je še posebej edinstven, saj v primerjavi z drugimi vrstami antioksidantov lahko njegovi antioksidanti prestopijo krvno možgansko pregrado, zato da zaščitijo možgane in živčni sistem. Nedavne raziskave, ki so jih opravili raziskovalci v Nutrition Research centru na univerzi Northunbria v Veliki Britaniji, so pokazale, da resveratrol povečuje pretok krvi v možgane, kar krepi in ohranja zdrave možganske funkcije.

Dodaten vnos antioksidanta v telo poveča zaščito pred kognitivnimi in duševnimi težavami, vključno z Alzheimerjevo boleznijo, demenco in drugimi težavami. Ugotovitve, ki jih je objavil Journal of Agricultural Food Chemistry , so pokazale, da lahko že ena sama infuzija resveratrola v telo povzroči zaščitne učinke na nevronih, kar preprečuje izgubljanje možganskih funkcij zaradi poškodb. Antioksidant sproži proces, pri čemer poskrbi za odstranjevanje prostih radikalov in zvišanje cerebralne krvi. 

Pomaga pri zmanjševanju telesne teže 

Ugotovitve iz raziskav  na živalih so pokazale, da resveratrol pozitivno vpliva na glodavce, ki se hranijo z visoko kalorično hrano, pri čemer pomaga preprečevati skladiščenje maščob in uravnava raven inzulina. Druge študije so pokazale, da antioksidant lahko pomaga pri zmanjševanju telesne teže in pri prekomerni debelosti živali. Nekateri raziskovalci menijo, da je prekomerna debelost lahko povezana z aktivacijo gena SIRT1, ki naj bi ščitil telo pred posledicami debelosti.

Še vedno ni povsem jasno, kakšne so povezave med pozitivnimi učinki resveratrola in tem, da ljudje uživamo hrano in pijačo, ki vsebuje veliko teh spojin. Navkljub temu študije odkrivajo povezavo med zdravo telesno težo in posamezniki, ki uživajo uravnoteženo prehrano z zmernimi količinami rdečega vina.

Uravnava ravni inzulina pri diabetikih 

Študije  na živalih, ki imajo sladkorno bolezen, so pokazale, da resveratrol lahko zmanjša hiperglikemijo, zato se lahko uporabi pri preventivi in pri zdravljenju diabetesa. Antioksidant lahko koristi tistim, ki imajo sladkorno bolezen, saj zmanjšuje zaplete, kot so poškodbe živcev in srca, in pomaga pri uravnavanju insulina. Znano je, da fitoestrogen pozitivno vpliva na izločanje inzulina in koncentracije insulina v krvi, na kar kažejo tudi raziskave na živalih. 

Kje se nahaja resveratrol? 

Spodaj so navedena živila in pijače, ki jih lahko dodate svoji prehrani, zato da povečate vnos antioksidanta: 

  • Rdeče grozdje in redeče vino 
  • V koreninah japonskega dresnika
  • Pistacije
  • Brusnice
  • Robidnice
  • Jagode
  • Borovnice 
  • Surov kakav (temna čokolada)
  • Arašidi
  • Soja 
  • Nekatere vrste tradicionalnih čajev, vključno s čajem Itadori, ki ga pijejo v Azijskih državah 

Čaj Itadori pravzaprav vsebuje rastlino, ki ji pravimo japonska dresen, ki poleg pešk rdečega grozdja vsebuje daleč največje količine resveratrola, še posebej v primerjavi z zgoraj naštetimi živili. Japonska dresen v čaju in prehranska dopolnila v kapsulah, ki vsebujejo izvleček korenine japonskega dresnika, so varna in učinkovita izbira, tudi za tiste, ki se izogibajo alkoholu. Pri uživanju prehranskih dopolnil je potrebna pazljivost, pri čemer se ne sme prekoračiti dnevnih odmerkov, 150 miligramov učinkovine na dan, kar je običajno ena kapsula.

Opozorilo: objavljene vsebine na spletni strani bio24.si so zgolj informativnega značaja in niso namenjene diagnosticiranju, preprečevanju ali zdravljenju bolezni, prav tako ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega mnenja. Za vprašanja vezana na vaše zdravje se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.