Sibirski ginseng kot naravni adaptogen podpira kognitivne, fizične in imunske funkcije

Objavil Nace 21/10/2020 0 Komenarji Prehranska dopolnila,

Naravni sibirski ginseng pomaga telesu obvladovati kronični stres in težave

Eleuthero oziroma sibirski ženšen ali ginseng se v medicini uporablja že vsaj dva tisoč let. Je daljni sorodnik drugega zeliščnega zdravila, azijskega ginsenga. Zagovorniki sibirske različice rastline menijo, da je Eleuthero morda še boljši adaptogen.

Sibirski ženšen se v obliki prehranskega dopolnila največkrat uporablja kot adaptogen, zato je priljubljen med športniki, saj povečuje vzdržljivost in zmanjšuje utrujenost. Uporablja se tudi kot pomoč pri kroničnih srčnih boleznih, obvladovanju krvnega tlaka, diabetesu, ledvičnih boleznih, kronični utrujenosti, motnji pozornosti s hiperaktivnostjo, Alzheimerjevi bolezni, revmatoidnem artritisu ter kot pomoč pri prehladih in gripi.

Kaj je Eleuthero/sibirski ženšen?

Eleuthero (Eleutherococcus senticosus ali Acanthopanax senticosus), znan tudi kot sibirski ginseng, je majhen lesen grm, ki spada v družino rastlin Araliaceae. Sibirski Eleuthero najpogosteje raste v jugovzhodnem delu Rusije, na severnem delu Kitajske, v Koreji in na Japonskem. Podzemno steblo oziroma korenika rastline je tisti del, ki se uporablja v zdravilne namene. 

Glavne učinkovine rastline so elevterozidi, ki imajo potencialne koristi za zdravje. V koreniki rastline je sedem različnih elevterozidov, pri čemer sta najpogosteje raziskana elevterozida B in E. Sibirski ginseng vsebuje tudi kompleksne polisaharide, ki so glavni razlog za njegovo sposobnost krepitve imunskega sistema. 

Sibirski ginseng kot naravni adaptogen

Eleuthero spada v posebno kategorijo zdravilnih rastlin, imenovanih adaptogeni, ki pomagajo uravnotežiti, obnoviti in zaščititi telo. Glede na znanstveni članek  z naslovom »Rekonstrukcija adaptogena: Eleutherococcus senticosus« se posušene korenike rastline uporabljajo v različnih pripravkih, predvsem zaradi adaptogenih lastnosti, ki podpirajo zdravje in preprečujejo razvoj in nastanek bolezni s tem, da nevtralizirajo stresorje iz okolja in fizične stresorje, hkrati pa so varni za uporabo in brez stranskih učinkov.

Na splošno so adaptogeni, kot je Eleuthero, učinkoviti za pomoč telesu pri obvladovanju stresa, tako fizičnega, kemičnega kot biološkega stresa. To je pomembna lastnost, saj je znano, da kronični stres prispeva k številnim zdravstvenim težavam, kot je navadni prehlad, povečanje telesne teže, srčne bolezni, težave s spanjem, depresija, želodčne razjede in prebavne težave ter bolečine v vratu, hrbtu in ramenih. 

Dodatek za fizično vzdržljivost in mentalno budnost

Sibirski ženšen ima to sposobnost, da izboljšuje fizično vzdržljivost in mentalno budnost, podobno kot kofein, vendar brez naglega padca energije. Dosedanje študije so podale rezultate, da Eleuthero izboljšuje kardiorespiratorno vzdržljivost ter presnavljanje maščob.

Klinični izsledki  kažejo na to, da je Eleuthero koristen tudi za ljudi z zmerno utrujenostjo, ki je simptom sindroma kronične utrujenosti. Pokazalo se je, da je pri starejših odraslih po štirih tednih jemanja dodatka prišlo do izboljšanja v duševnem zdravju in socialnem delovanju, saj se je občutek utrujenosti zmanjšal. 

Sibirski ženšen pomaga pri prehladu in gripi

Eleuthero se pogosto uporablja kot naravno zdravilo za prehlad in gripo, saj pomaga v boju z virusi, ki povzročajo prehlade in gripo. Študija , objavljena v medicinski publikaciji Antiviral Research, odkriva, da tekoči izvleček iz korenine sibirskega ženšena učinkovito zavira razmnoževanje človeškega rinovirusa (glavni vzrok za prehlad), respiratornega sincicijskega virusa (povzroča okužbe dihal) in virusa A (povzročitelj gripe) v celičnih kulturah. 

Uspešno zmanjšuje pogostost herpesa

Šestmesečna študija , kontrolirana s placebom, je proučevala učinke sibirskega ginsenga na 93 moških in žensk s ponavljajočimi se herpes okužbami, zlasti z virusom herpes simpleks (HSV) tipa 2, ki povzroča genitalni herpes. Raziskovalci so preiskovancem dajali dva grama korenine sibirskega ženšena na dan. Ugotovili so, da je Eleuthero zmanjšal pogostost, resnost in trajanje izbruhov herpesa.

Eleuthero vpliva na učenje, spomin in kognicijo

Nadzorovana študija  na živalih, objavljena v reviji Neural Regeneration Research, je preučila učinke elevterozida B in E na učenje in spomin pri starejših podganah. Te aktivne sestavine sibirskega ginsenga so že pokazale, da izboljšujejo spomin, krepijo človeško kognicijo in lajšajo utrujenost.

V tej študiji so preiskovali živali, ki so jim dajali majhne, srednje in visoke odmerke (bodisi 50, 100 ali 200 mg/kg) elevterozida B ali E. Štiri tedne preučevanja vedenjskih testov je pokazalo, da sta elevterozida B ali E pri starih podganah izboljšala učenje in spomin. 

 

Opozorilo: objavljene vsebine na spletni strani bio24.si so zgolj informativnega značaja in niso namenjene diagnosticiranju, preprečevanju ali zdravljenju bolezni, prav tako ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega mnenja. Za vprašanja vezana na vaše zdravje se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.