Ali zaščitite lase pred soncem?

Objavil Nace 29/07/2017 0 Komenarji Naravna kozmetika,

Kako zmanjšati lomljenje las in razcepljanje konic?

Praviloma v poletnih dneh zaščitite kožo pred sončnimi žarki. Kako pogosto pa pred njimi zaščitite svoje lase? Poleg sončnih UV žarkov, ki ogrožajo zdravje las, so slednji pogosto v stiku tudi s klorom in morsko vodo, zaradi česar se lasje prekomerno izsušijo, zato so bolj dovzetni za lomljenje in za nastanek razcepljenih konic. Proces cepljenja konic je neizogiben, vsekakor pa se ga da upočasniti.

Vpliv sončnih UV žarkov na lase

Sonce na lase vpliva na tri načine:

  1. Ker poškoduje melanin v laseh, se ti posvetlijo. Melanin namreč daje lasem barvo in jih varuje pred uničujočimi prostimi radikali. Tako posvetljeni lasje so zato tudi manj učinkoviti v boju s prostimi radikali.
  2. V laseh znižuje nivo keratina -  beljakovine, zaradi česar lasje niso močni in sijoči.
  3. Iz las odstrani vlago in naravna olja, kar povzroči lomljenje las in hitrejši nastanek razcepljenih konic.

Da bi se temu izognili, je priporočljivo, da med časom, preživetim na soncu, nosite pokrivalo. V veliko pomoč pa vam bodo tudi šamponi in balzami bogati z antioksidanti in beljakovinami, ki lase ščitijo in jim vračajo hranilne snovi za regeneracijo in povrnitev vitalnosti.

Kvinoja in artičoka, terapevtski tretma za lase

Šampon in balzam, ki sta zasnovana na novo odkritih dognanjih o kvinoji in artičoki, sta primerna za nego vseh vrst las, pa tudi za tiste z občutljivim lasiščem. Med bogatimi sestavinami ju odlikuje tudi blag in osvežujoč vonj citrusov ter ingverja. Ne vsebujeta glutena in sta bogata z antioksidanti, ki lase ščitijo tudi pred UV žarki.

Učinkoviti kvinojini proteini lase izdatno nahranijo, okrepijo strukturo in jim povrnejo mehkobo ter opazno poudarijo lesk. Prefinjena receptura učinkovito gladi površino las, kar preprečuje neprijetno vozlanje las in omogoča hitro in lažje razčesavanje. Šampon in balzam vsebujeta 8 pomembnih esencialnih aminokislin, ki se globinsko vežejo na lase in jim povečajo prožnost ter izboljšajo voljnost las.

Poleg kvinoje in artičoke šampon in balzam vsebujeta posebej izbrane certificirane sestavine, ki ne dražijo lasišča in las. Zato je linija posebej primerna za občutljive in tisti z različnimi težavami.

Kako upočasniti nastanek razcepljenih konic?

Razcepljene konice so pogost problem, še posebno za tiste z dolgimi lasmi. Razcepljenim konicam se ne da izogniti, prav vsaka se bo sčasoma razcepila, ko do tega pride, pa ni druge rešitve, kot da jih odstrižete.

Na nastanek razcepljenih konic vpliva več dejavnikov. Suhi lasje so najbolj dovzetni za nastanek razcepljenih konic, zato jih morate v tem primeru narediti kar čim bolj zdrave in močne. Škodijo pa seveda tudi sušenje, likanje, kodranje, barvanje (predvsem svetljenje) ter uporaba grobih, sintetičnih kozmetičnih izdelkov.

Tu je nekaj nasvetov za upočasnjevanje nastanka razcepljenih konic:

  • Uporabljajte naravne šampone in balzame za lase bogate s proteini
  • Izogibajte se šamponom, ki vsebujejo grobe detergente (SLS).
  • Če imate suhe lase, jih umivajte le enkrat, največ dvakrat tedensko.
  • Vedno po umivanju nanesite balzam. Nanesite ga predvsem na konice las, saj jih bo tako ohranjal močne in zdrave – predvsem če so vaši lasje mastni se izogibajte nanosu po celotni dolžini.
  • Ne češite las, ko so mokri, saj so takrat najbolj ranljivi. Uporabite glavnik z velikimi, debelimi zobmi.
  • Ko umijete lase, jih nežno osušite z brisačo, namesto da bi jih z njo drgnili, nato pa jih, namesto da bi jih sušili s fenom, pustite, da se posušijo na zraku.
  • Poskusite se odvaditi uporabe barv, likalnikov in kodralnikov ali pa slednje uporabljajte na čim nižji temperaturi.
  • Redno odstranjujte poškodovane konice.
  • Uporabljajte lasne modne dodatke, ki so mehki in ne zategujejo las.
  • Jejte ekološko zelenjavo in sadje, na jedilnik dodajte omega 3 maščobne kisline, minerale in pijte veliko vode. Tako bodo lasje močnejši.
  • Svojo prehrano po potrebi dopolnite s prehranskimi dopolnili

Opozorilo: objavljene vsebine na spletni strani bio24.si so zgolj informativnega značaja in niso namenjene diagnosticiranju, preprečevanju ali zdravljenju bolezni, prav tako ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega mnenja. Za vprašanja vezana na vaše zdravje se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.