Zaščita otrok na soncu

Objavil Nace 24/05/2017 0 Komenarji Naravna kozmetika,

Sončne opekline lahko močno zaznamujejo otrokovo zdravje

UV žarki lahko že odraslim na koži pustijo trajne posledice, otroška koža pa je še toliko bolj občutljiva. Le nekaj sončnih opeklin lahko močno zaznamuje otrokovo zdravje v poznejših letih. In te ne nastanejo le v počitniških dneh ob morju ali jezeru, zato otroška koža potrebuje zaščito pred UV žarki prav vsakič, ko je otrok na prostem. Tudi če je oblačno in o močnih sončnih žarkih ni sledu, je nevarnost povsem enaka, saj zdravje kože ogroža UV sevanje in ne temperatura.

Za dojenčke, stare do šest mesecev, ni priporočljivo izpostavljanje soncu. Za starejše, od šestih mesecev starosti naprej, pa je priporočeno, da na soncu preživijo le kratek čas, in sicer zaščiteni s kremo za sončenje. Za nežno, občutljivo otroško kožo so najprimernejše naravne sončne kreme z dodanimi ekološkimi sestavinami.

Izdelki Green people, namenjeni otrokom, omogočajo učinkovito zaščito pred UVA in UVB žarki. So vodoodporni, zato varujejo otroško kožo tudi med njegovim čofotanjem, in ne vsebujejo neprijaznih parabenov in drugih spornih kemičnih sestavin, ki povečujejo nevarnost za nastanek alergij.

V pomoč naj vam bo pet ključnih nasvetov za zaščito otrok, ko ti preživljajo čas zunaj:

  • Otroci naj večino časa preživijo v senci. UV žarki so najmočnejši in najbolj škodljivi opoldne (natančneje od 10. do 16. ure), zato je v tem času najbolje planirati notranje aktivnosti ali pa naj ostanejo v senci dreves, šotora ali senčnika.
  • Primerno naj bodo oblečeni. V vročih dneh si je težko predstavljati, da bi bili oblečeni v dolge hlače in majice z dolgimi rokavi, a prav to je zelo učinkovita zaščita pred nevarnimi UV žarki. Oblačila naj bodo seveda tanka, imejte pa v mislih tudi, da temna oblačila nudijo več zaščite od svetlih in suha več od mokrih.
  • Uporabljajo naj pokrivala. Pri tem je vredno opomniti, da so morda najbolj primerna namenska pokrivala za zaščito pred soncem, ki varujejo tudi vrat in ušesa. Če pa je otroku ljubša uporaba kap s ščitnikom, ne pozabite nezaščitenih predelov zaščititi s kremo za zaščito pred soncem.
  • Ne pozabite na sončna očala. Oči, še posebej otroške, so zelo občutljive na UV žarke. Pomembno je, da izberete kvalitetna očala, ki bodo otrokove leče kar čim bolj varovala pred UVA in UVB žarki.
  • Obvezna je uporaba sončne kreme. Ključna je uporaba kvalitetne sončne kreme, ki jo morate nanašati vsaki dve uri, prvič vsaj pol ure pred izpostavljenostjo soncu, nanos pa naj bo bogat. Pri tem ne pozabite biti natančni in zaščititi manjših površin, kot so ušesa, nos, narti itd.

Vsi našteti načini zaščite pred soncem se seveda ne izključujejo, temveč je zdravju najprijaznejše, če upoštevate vse hkrati. Če otrokovo kožo zaščitite s sončno kremo, še ne pomeni, da je vaš otrok popolnoma varen pred UV žarki. Še vedno naj se izogiba sončnim žarkom, ko so ti najnevarnejši.

Nezaščitena koža je lahko opečena v le nekaj minutah izpostavljenosti sončnim žarkom, posledice pa se lahko pokažejo šele 12 ur zatem. Če ima torej otrok rahlo rožnato kožo, se lahko čez nekaj ur izkaže, da je pravzaprav zelo opečen. Nastanek melanoma, ene najnevarnejših in najpogostejših oblik kožnega raka, povezujejo s pogostimi sončnimi opeklinami do 20. leta starosti.

Opozorilo: objavljene vsebine na spletni strani bio24.si so zgolj informativnega značaja in niso namenjene diagnosticiranju, preprečevanju ali zdravljenju bolezni, prav tako ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega mnenja. Za vprašanja vezana na vaše zdravje se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.