Kako zdravo shujšati?

Objavil Nace 07/03/2021 0 Komenarji Prehranska dopolnila,

Kako zdravo in učinkovito shujšati, ne da bi bili pri tem lačni?

Trg je preplavljen z izdelki, ki obljubljajo čudeže pri hujšanju. To velja tako za številne fitnes pripomočke, ki naj bi kar topili maščobne celice, kot za tablete in napitke z raznimi primesmi. Težava je v tem, da izdelki velikokrat niso preizkušeni in znanstveno podprti, zato se pojavlja nevarnost stranskih učinkov, kilogrami se po prenehanju uporabe hitro vrnejo ali pa večinoma sploh ne delujejo.

V TargEDys, francoskem biotehnološkem podjetju, pa so se problematike obvladovanja telesne teže lotili iz povsem znanstvenega vidika. Raziskovalci so desetletja preučevali povezave med črevesjem oziroma prebavo in možgani. Zdaj vedo, da določeni bakterijski sevi lahko iz črevesja pošiljajo signale v možgane, ki dobijo informacijo, da je telo sito.

Posledica tega je, da pojeste manj hrane na krožniku, zato ker ste prej siti. Ni vam potrebno stradati ob dietah in vsakič šteti kalorije. Ta specifičen bakterijski sev, ki se obnaša kot nekakšen človeku lasten probiotik je Hafnia alvei HA4597.  Sev predstavlja dolgoročno rešitev, ki vam nudi naravno in zdravo hujšanje brez kemikalij. Vabimo vas, da si preberete več o sami tehnologiji in delovanju seva ter rezultatih, ki jih lahko pričakujete glede na opravljeno klinično študijo.

Uravnavanja oziroma zaviranja apetita in obvladovanje telesne teže

Raziskovalna skupina je v laboratoriju INSERM na francoski univerzi Rouen preučevala os črevesje-možgani in odkrila revolucionarni mehanizem uravnavanja oziroma zaviranja apetita. Mehanizem vključuje bakterijske in hormonske mimetične beljakovine, ki se naravno nahajajo v našem črevesnem mikrobiomu.

Na tem mehanizmu, ki je raziskan vse do molekularne ravni delovanja, temelji tudi patentirana tehnologija, ki je posebej namenjena zmanjševanju apetita pri ljudeh s prekomerno telesno težo. Z različnimi laboratorijskimi parametri so preverjali različne vrednosti v krvi in opravili dodatne zdravstvene preiskave, ki so potrdile njegovo varnost. Gre za bakterijski sev, ki je človeku lasten, zato nima stranskih učinkov. 

Raziskovalci so skozi razumevanje o tem, kako potekajo signali med črevesjem in možgani, razvili in izdelali prehransko in terapevtsko rešitev, ki omogočajo varno in učinkovito obvladovanje telesne teže ter izboljšanje zdravja in kakovosti življenja ljudi, ki se bojujejo z debelostjo. Gre pravzaprav za tehnologijo, ki pomaga nadzorovati presnovno s pomočjo naravne modulacije apetita.

Kako zdravo shujšati?

Problematika prekomerne telesne teže se prične v mikrobiomu 

Človeški mikrobiom je sestavljen iz različnih genomov naših mikrobov in je stokrat bolj raznolik od našega človeškega genoma, saj ga sestavlja kar 5000 različnih vrst bakterij, ki se sicer ne nahajajo le v črevesju kot črevesne bakterije, temveč jih imamo tudi v ustih, na koži in drugod po telesu.

Mikrobiom predstavlja simbiotsko bakterijsko skupnost, ki je ključnega pomena za telesne funkcije, ki se odvijajo na vsakodnevni ravni. Bakterije so pomembne za imunost, sintezo vitaminov, shranjevanje maščob in obrambo pred patogeni, nenazadnje pa lahko vplivajo tudi na naše vedenje in razpoloženje.

Kadar bakterije v skupnem mikrobiomu niso v ravnovesju oziroma kadar »slabe« bakterije prevladajo nad koristnimi bakterijami, tedaj se v telesu lahko prične odvijati proces, ki vodi do različnih bolezni. Ravno zato so se raziskovalci osredotočili na raziskovanje mikrobioma, saj je le-ta ključen tudi pri nadzorovanju telesne teže. Lahko bi rekli, da se hujšanje prične prav v mikrobiomu. 

Bakterijski sev Hafnia alvei 4597™ vpliva na uravnavanje lakote in apetita 

Znanstveniki so razvili poseben postopek izdelave specifičnega probiotičnega seva z imenom Hafnia alvei 4597™, ki je pravzaprav komensalna bakterija iz družine enterobakterij in je naravno prisotna v našem črevesju.

Bakterijo so odkrili že leta 1954 v svežem mleku, nahaja se tudi v tradicionalnih sirih s precej izrazitim okusom. Postopek industrijske pasterizacije mlečnih izdelkov pa je eden od ključnih razlogov, da bakterija ni več prisotna v mleku in sirih oziroma je prisotna v zelo majhnih količinah.

Za bakterijo Hafnia alvei 4597™ je značilno tudi oklepanje črevesne sluznice in je presnovno najbolj aktivna v debelem črevesu, je tudi zelo občutljiva, zato ni odporna na antibiotike.

Za raziskovalce in nenazadnje tudi uporabnike pa je ta bakterija zanimiva ker se veže in proizvaja posebno beljakovino, imenovano kazeinolitični peptidazni homolog B (ClpB), ki je v telesu zadolžena za uravnavanje lakote. Ta beljakovina je tista, ki komunicira z možgani in ima pomembno vlogo na osi črevesje-možgani. 

Črevesne bakterije komunicirajo z možgani 

Na osi črevesje-možgani nenehno poteka dvosmerna komunikacija med centralnim in perifernim živčnim sistemom, ki s perifernimi črevesnimi funkcijami povezuje čustvena in kognitivna središča v možganih. Črevesna mikrobiota pomembno vpliva na te interakcije med možgani in črevesjem, zato je učinkovitost delovanja črevesne bakterije Hafnia alvei 4597™ tako uspešna.

Po vsakem obroku se črevesne bakterije hranijo z zaužito hrano in se prično razmnoževati. Bakterije v fazi razmnoževanja in rasti začno proizvajati različne snovi, ki služijo kot signali za interakcijo z možgani. Eden takih signalov je beljakovina ClpB, ki jo proizvede enterobakterija Hafnia alvei 4597™. 

ClpB je pravzaprav mimetik hormona sitosti (α-MSH), ki uravnava vedenje o sitosti na periferni in osrednji živčni ravni. Ko se beljakovina ClpB sprosti, hkrati neposredno spodbudi enteroendokrine L-celice v črevesju, da proizvedejo občutek sitosti. ClpB vstopi tudi v krvni obtok, pri čemer v centralnem živčnem sistemu kot mimetik posnema hormon sitosti in s tem vpliva na uravnavanje in občutek sitosti. 

Varno nižanje telesne teže za 3 do 5 odstotkov v 12 tednih 

V študiji so preiskovanci s povišano telesno težo v 12 tednih uživanja probiotičnega seva Hafnia alvei 4597™ izgubili povprečno od 3 do 5 odstotkov telesne teže. Ta odstotek telesne mase so ljudje izgubili samo na račun seva, pri čemer so jedli hrano, ki jo običajno jedo, ter niso dodatno telovadili ali se gibali. Hujšanje je pravzaprav posledica uravnavanja apetita in občutka sitosti.

V študijo je bilo vključenih 229 ljudi s povišano telesno težo na meji z debelostjo, ki so imeli izmerjen indeks telesne mase med 25 do 30 (kg/m2). Dokazano je, da je sev Hafnia alvei 4597™ učinkovit v kratkem časovnem obdobju, odstotek izgube telesne teže pa se s časom povečuje. Izmerjena je bila tudi povečana aktivacija lipolize, kar pomeni, da so se maščobne celice hitreje topile, zato so se posledično tudi zmanjšale maščobne obloge, predvsem v predelu bokov.

Pomembna je tudi ugotovitev, da se po določenem času telo povsem navadi na zmanjšan vnos hrane, optimizirajo se številni povezani procesi v telesu, vzpostavi se ravnovesje, kar prispeva k trajnemu učinku.

Prehranski terapevti so na podlagi dognanj in izkušenj postavili splošno pravilo, da je izguba do 5% telesne teže v 3 mesecih varna. Prehitra izguba teže ima poleg zdravstvenih težav tudi efekt hitre vrnitve prekomerne teže, zato je pristop s hitrim hujšanjem primeren samo v izjemnih okoliščinah in pod nadzorom zdravnika.

Poišči povezane: Vitalnost Probiotik Prebava

Opozorilo: objavljene vsebine na spletni strani bio24.si so zgolj informativnega značaja in niso namenjene diagnosticiranju, preprečevanju ali zdravljenju bolezni, prav tako ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega mnenja. Za vprašanja vezana na vaše zdravje se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.